Οι τυφώνες, γνωστοί και ως τροπικοί κυκλώνες, είναι ένα εντυπωσιακό, αλλά και τρομακτικό φαινόμενο που εντούτοις σπάνια πλησιάζουν τον ισημερινό. Αυτό οφείλεται σε έναν ιδιαίτερο λόγο που σχετίζεται με τη φυσική των ανέμων και την περιστροφή της Γης. Οι τροπικές καταιγίδες έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την περιοχή εμφάνισης: στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό ονομάζονται «κυκλώνες», στον Δυτικό Ειρηνικό «τυφώνες» και στον Ινδικό Ωκεανό πάλι «κυκλώνες».
Οι τυφώνες σχηματίζονται λόγω ψηλών θερμοκρασιών θάλασσας, όπου ο ζεστός, υγρός αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει. Καθώς αυτός ο αέρας ανυψώνεται, ψύχεται και σχηματίζει σύννεφα και καταιγίδες, δημιουργώντας μία περιοχή χαμηλής πίεσης που προσελκύει νέο αέρα. Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια των ανέμων, προκαλεί την περιστροφή της καταιγίδας, που καταλήγει σε βροχή και απελευθέρωση θερμότητας στην επιφάνεια.
Ειδικότερα, η κατεύθυνση του ανέμου επηρεάζεται από τη δύναμη Coriolis, η οποία είναι απαραίτητη για την περιστροφή των τυφώνων. Στον ισημερινό, αυτό το φαινόμενο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί η αναγκαία περιστροφή για τον σχηματισμό τυφώνων. Για το λόγο αυτό, η περιοχή γύρω από τον ισημερινό είναι σχετικά ήρεμη όσον αφορά τα τροπικά φαινόμενα.
Πηγή: tanea.gr