Παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με την οικολογική ισορροπία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη την άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων της Ένωσης (Coreper).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πέρυσι τη μεταφορά του λύκου από την κατηγορία «αυστηρής προστασίας» σε «απλή προστασία», οπισθοχώρηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες τονίζουν τη σημασία των λύκων ως κορυφαίων θηρευτών που συμβάλλουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Η προστασία των λύκων, που βρίσκεται στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση αυτών των ζώων, εκτός αν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας την παραμονή του καθεστώτος προστασίας και μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών.
Σύμφωνα με δεδομένα της ΕΕ, ο πληθυσμός των λύκων στην Ευρώπη παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας από 11.193 το 2012 σε 20.300 το 2023. Οι λύκοι εξαπλώνονται, ζώντας σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός από την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία το 2022 είχε βιώσει την επίθεση λύκου σε πόνι της, προτρέπει τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».
Πηγή: tanea.gr