Μέσα σε μόλις 30 χρόνια, η επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με εκτίμηση του Meteo, της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης των τελευταίων 200 ετών. Επιπλέον, η Ευρώπη αναγνωρίζεται ως η ήπειρος με τη μεγαλύτερη θερμαινόμενη τάση, όπως έχει δείξει προηγούμενη έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Φέτος, η Μεσόγειος βίωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θαλάσσιο καύσωνα, ο οποίος κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας και απείλησε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιευτική βιομηχανία. Στην επιθεώρηση Atmosphere, ομάδα του δρ Κώστα Λαγουβάρδου αναφέρει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης και Ρόδου υπερβαίνει τους 2,0 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 1991-2020. Αντίθετα, η μικρότερη αύξηση παρατηρείται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.
Το 2024 καταγράφεται ακόμη μια ζεστή χρονιά για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνέπεσε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού εκτοξεύθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 βαθμών Κελσίου, κάτι που θυμίζει θερμοκρασίες τζακούζι. Στο Ιόνιο, οι θερμοκρασίες του νερού έφτασαν τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς.
Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει σοβαρές οικολογικές συνέπειες, καθώς πολλά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών. Το 2022, ένας ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας αύξησε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία σε όλη τη Μεσόγειο έφτασε στους 28,71°C τον περυσινό Ιούλιο. Αυτές οι συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση ολόκληρων οικοσυστημάτων κοραλλιών σε περιοχές όπως η Μασσαλία, η Ισπανία και η Σαρδηνία, με την Ελλάδα να πλήττεται και στην παραγωγή μυδιών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει επίσης την ξηρά, όπου η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια. Σε κάποιες περιοχές, η άνοδος αυτή ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς, ειδικά σε εκτάσεις που είναι μακριά από τις ακτές. Γενικά, ο αριθμός των ημερών με παγετό μειώνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ημέρες και τα ύψη βροχόπτωσης παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων κατά περισσότερο από 20 φορές, σύμφωνα με μελέτη του 2020, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον στη Μεσόγειο. Πηγή: tanea.gr