Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο καπνός από τις πυρκαγιές αναμένεται να προκαλέσει την ετήσια απώλεια 12.000 ανθρωπίνων ζωών. Η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τον κίνδυνο θανάτου από την εισπνοή καπνού που προέρχεται από δασικές πυρκαγιές, με επηρεαζόμενες περιοχές την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.
Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι από το 2003 έως το 2019, η υπερθέρμανση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 16% της έκτασης του πλανήτη που καίγεται. Δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, ανέφεραν την αναγνώριση της σύνθετης επίδρασης των αερίων του θερμοκηπίου στις δασικές πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η εκκαθάριση γης.
Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Δρ Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της αναπνοής καπνού που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και φωτιάς για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η καθηγήτρια Hilary Bambrick, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στην Αυστραλία, τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε επικίνδυνες συνθήκες ρύπανσης κατά τις πυρκαγιές του 2019 και 2020. Επιπλέον, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη αναδεικνύει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα την υγεία μας και τη σημασία της κατανόησης αυτών των επιπτώσεων για τη σχεδίαση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Ο καθηγητής Wim Thiery από το Vrije Universiteit Brussel ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει συνεχώς την περιοχή που καίγεται, ακόμη και όταν οι ανθρώπινες δραστηριότητες ενδέχεται να μειώνουν τη συνολική κλίμακα των πυρκαγιών. Πηγή: tanea.gr