Οικονομία Επίδομα ρεύματος: Τα «κλειδιά» της φορολογικής δήλωσης που «ξεκλειδώνουν»...

Επίδομα ρεύματος: Τα «κλειδιά» της φορολογικής δήλωσης που «ξεκλειδώνουν» έως 600 ευρώ

-

Στους κωδικούς των πινάκων 5 και 6 της φορολογικής δήλωσης βρίσκονται τα «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» το επίδομα ρεύματος των 18-600 ευρώ για τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης.

Ο πίνακας 5 του Ε1 περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κύρια κατοικία προκειμένου να λάβουν τα νοικοκυριά την αποζημίωση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου2022 ενώ ο πίνακας 6 του Ε1 αφορά τους φορολογούμενους με παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό και κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία.

Για τη φοιτητική κατοικία η οικονομική ενίσχυση «ξεκλειδώνει» με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης πριν υποβληθεί η αίτηση για το επίδομα στην πλατφόρμαPower Pass και τη συμπλήρωση του αριθμού παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας στον πίνακα 6 της δήλωσης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Λίγο πριν ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.    Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση και διαμένουν σε μισθωμένη ή ιδιόκτητη κύρια κατοικία θα πρέπει θα πρέπει να επισπεύσουν το ετήσιο ραντεβού τους με την Εφορία. Πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση συμπληρώνοντας σωστά όλα τα πεδία του Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης τα οποία αφορούν την κύρια κατοικία τους. Αναλυτικότερα τη διεύθυνση και τους οδούς που περικλείουν το τετράγωνο, τον  αριθμό παροχής ρεύματος και τους κωδικούς 208, 204, 808, 203, 240, 211,212, 231, 213, 214 και 215.

2.    Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν στο εσωτερικό και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία πριν υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass θα πρέπει να έχουν υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχουν δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για την κατοικία παιδιού καθώς και το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του ιδιοκτήτη, τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό δήλωσης μίσθωσης και τον αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό. Αν πρόκειται για περισσότερα από ένα παιδιά ο γονέας η ο κηδεμόνας δηλώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για έως τρεις φοιτητικές κατοικίες στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

3. Κατά την υποβολή της αίτησης σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει τα σχετικά στοιχεία.

4. Αν η μισθωμένη κατοικία του φοιτητή έχει αλλάξει ο δικαιούχος γονέας ή κηδεμόνας συμπληρώνει στην αίτηση τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

5.  Όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θα πρέπει όμως πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι. Αν αυτά που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία παραμένει η ίδια  για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

6.  Όσοι άλλαξαν  κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνουν στην αίτηση τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστική δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τι είναι το speed dating που εφαρμόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Τώρα...

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο, που...

Γιατί αδειάζουν οι ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

Οι εντυπωσιακοί πύργοι γραφείων στο αχανές Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των πιο ακριβών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ...

Στις φλόγες εκκλησία 280 ετών στις ΗΠΑ

Παρανάλωμα του πυρός έγινε μία εκκλησία 280 ετών στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ πιθανότατα από χτύπημα κεραυνού. Η εκκλησία κατασκευασμένη εξολοκλήρου...

Κόσοβο: γιατί αναζωπυρώνεται ξανά η ένταση

Το πρόβλημα του Κοσόβου παραμένει ένα από τα πιο δισεπίλυτα στην Ευρώπη. Αυτό έχει να κάνει με το πώς...

Κοροναϊός : 1.498 νέα κρούσματα και 103 θάνατοι – Στους 540 οι διασωληνώμενοι

Μετά το χτεσινό «ρεκόρ» των 108 νεκρών που πάγωσε τους πάντες, για άλλη μια μέρα τριψήφιος παραμένει ο αριθμός...

Πρέπει να διαβάσετε

Τι είναι το speed dating που εφαρμόζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς