Οικονομία Επενδυτές προτρέπουν τους νέους να επιλέξουν καριέρα στην τεχνολογία...

Επενδυτές προτρέπουν τους νέους να επιλέξουν καριέρα στην τεχνολογία και όχι στα χρηματοοικονομικά

-

Να ακολουθήσουν μια καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας και όχι στα χρηματοοικονομικά παρακινούν οι επενδυτές τους μαθητές που αποφοιτούν από το λύκειο.

Για τους μελλοντικούς ενήλικες, o τεχνολογικός τομέας εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες – σύμφωνα με έρευνα της MLIV Pulse που επικαλείται το Bloomberg – παρά το πρόσφατο «τσουνάμι» απολύσεων που σάρωσε κολοσσούς όπως οι Meta, Amazon και Alphabet. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το να έχει κανείς γνώσεις στον τομέα της τεχνολογίας θεωρείται όλο και πιο σημαντικό σε έναν κόσμο που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές πλατφόρμες και την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

«Οι πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες ήταν ξεκάθαρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τώρα, η τεχνολογία είναι πραγματικά ανταγωνιστική με αυτόν – είναι κατά κάποιο τρόπο στήθος με στήθος», δήλωσε στο Bloomberg ο Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Challenger, Gray & Christmas.

Ο ίδιος εκτιμά ότι παρά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά θα παραμείνουν μεταξύ των πιο προσοδοφόρων κλάδων για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. «Δεν βλέπω να εξαφανίζονται», δήλωσε.

Σχεδόν ένας στους δύο «ψηφίζουν» τεχνολογία

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 678 άτομα, περίπου το 52% των 556 επαγγελματιών επενδυτών δήλωσε ότι η τεχνολογία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές λυκείου. Μεταξύ 122 μικροεπενδυτών, το 48% ψήφισε υπέρ της τεχνολογίας.

Οι πρόσφατες τάσεις στον τομέα των προσλήψεων υποστηρίζουν τα αποτελέσματα. Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, ενώ η τρέχουσα ύφεση έχει πλήξει σκληρά τόσο τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις όσο και τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε παραδοσιακούς κλάδους – από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών – έσπευσαν να αρπάξουν απολυμένα ταλέντα της τεχνολογίας και νέους πτυχιούχους.

Όσον αφορά πάντως τα παιδιά που μόλις αφήνουν πίσω τους το νηπιαγωγείο, η τοποθέτηση των επενδυτών αλλάζει: Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά θα είναι καλύτερα με μια καριέρα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Και αυτό γιατί οι θέσεις εργασίας στους ιατρικούς τομείς συχνά περιλαμβάνουν πολύ περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, την οποία πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να αντικαταστήσει ποτέ πλήρως.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεση, η Goldman Sachs εκτιμά ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως μπορεί σύντομα να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δημογραφικές τάσεις μπορεί επίσης να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το να γίνεις γιατρός ή νοσηλευτής θα είναι μια σοφότερη επιλογή για τη νεότερη γενιά: Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τεράστια ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καθώς ο πληθυσμός γερνάει στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Wall Street, μόνο το 12% δήλωσε ότι τα χρηματοοικονομικά θα είναι η καλύτερη επιλογή καριέρας για τα σημερινά νήπια. Ενώ μια προηγούμενη έρευνα της MLIV Pulse διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι βέβαιοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τους αντικαταστήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η εμπιστοσύνη αυτή φαίνεται να εξασθενεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Πώς κλονίστηκαν τα χρηματοοικονομικά

Το σαρωτικό κύμα απολύσεων, μετά την απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας από τη Citigroup, τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs, πιθανότατα επηρέασαν επίσης τις απόψεις των ερωτηθέντων. Ο τραπεζικός δείκτης KBW Bank Index έχει υποχωρήσει περίπου 18% στο έτος μέχρι σήμερα σε σύγκριση με τον S&P 500, ο οποίος έχει αυξηθεί περισσότερο από 7%. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%.

Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής, σχεδόν το 30% των επενδυτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Silicon Valley θα είναι η καλύτερη επιλογή για τη νεότερη γενιά του σήμερα.

Ο Challenger συμφώνησε και συνέστησε να κατανοήσουν βαθιά την τεχνολογία και κάτι άλλο, όπως τα χρηματοοικονομικά.

«Αν μπορείτε να γίνετε η γέφυρα μεταξύ των κόσμων, αυτό είναι μια σπάνια και εξαιρετικά πολύτιμη ικανότητα», είπε.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο, παρά τη σημαντική επένδυση χρόνου και χρημάτων. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πρότειναν ότι η φοίτηση σε επαγγελματική σχολή για να γίνει κάποιος ξυλουργός, ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός – εργασίες που δεν μπορούν εύκολα να ανατεθούν σε τρίτους ή να αυτοματοποιηθούν – μπορεί να είναι επίσης ένας δρόμος που αξίζει να ακολουθηθεί.

Πηγή: OT

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κατάδικους στο μέτωπο της Ουκρανίας στέλνει η Ρωσία

Μεθυσμένοι νεοσύλλεκτοι, ανυπότακτοι στρατιώτες και κατάδικοι είναι ανάμεσα σε εκατοντάδες στρατιωτικούς και πολιτικούς ποινικούς που έχουν καταταγεί σε ρωσικές...

Spice και Rampage για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ares osservatorio difesa: «Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού Τύπου, η κυβέρνηση της Αθήνας ενέκρινε την αγορά των...

ΑΕΚ: Μόνο ο Γκαρσία εκτός για Άγιαξ

Η κακή εμφάνιση και η ήττα από τον ΟΦΗ στην Κρήτη ανήκουν στο παρελθόν για την ΑΕΚ που από...

Τραγωδία με λεωφορείο να πέφτει από γέφυρα – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βενετία,...

Πλεύρης – «Αν τηρηθούν τα μέτρα, θα μιλήσουμε για αύξηση πληρότητας»

Ο Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί άμεσα ζήτημα αύξησης της πληρότητας στα γήπεδα,...

Σομποσλάι: «Ο Κλοπ ήταν ο λόγος που επέλεξα Λίβερπουλ»

Η Λίβερπουλ είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Ντομινίκ Σομποσλάι, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έως το καλοκαίρι...

Πρέπει να διαβάσετε

Κατάδικους στο μέτωπο της Ουκρανίας στέλνει η Ρωσία

Μεθυσμένοι νεοσύλλεκτοι, ανυπότακτοι στρατιώτες και κατάδικοι είναι ανάμεσα σε...

Spice και Rampage για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ares osservatorio difesa: «Σύμφωνα με πηγές του...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς