Ελλάδα ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την...

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

-

Σήμερα , 27 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Πως μαγειρεύουμε όστρακα και θαλασσινά/οστρακοειδή

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων από 5.000 μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ – ΟΑΣΠ

Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) υλοποίηση δράσης για διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου...

Αλέξης Τσίπρας: Αυτοψία στο εγκαταλελειμμένο κτίριο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα – «Επί 20 ημέρες λένε ψέματα»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα, όπου μαζί με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες επισκέφθηκε...

Εκτός top 10 ο Ναδάλ μετά από 18 χρόνια

Τα σερί είναι για να σπάνε και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ισπανός θρύλος του...

UBS-Credit Suisse: Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές

Λίγες ώρες μόνο κράτησε το αίσθημα ανακούφισης, που δημιούργησε η fast-track συμφωνία του Σαββατοκύριακου που οδήγησε στην εξαγορά της...

Ολυμπιακός: Φουλ για πρόκριση, με τον κόσμο στο πλευρό του

Η μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό έφθασε. Οι Ερυθρόλευκοι ρίχνονται απόψε (22:00) στη μάχη για την πρόκριση στους ομίλους...

Σέρρες: Τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα, για τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης του λεβητοστάσιου, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς