Ελλάδα Ενοπλες Δυνάμεις: Δεν έχει περιθώρια όποιος παραβιάσει την κόκκινη...

Ενοπλες Δυνάμεις: Δεν έχει περιθώρια όποιος παραβιάσει την κόκκινη γραμμή

-

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και να κρατά το Μπαρμπαρός ανοιχτά της Αμμόχωστου, έτοιμο για παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος αμφισβητεί τα σχέδια της Τουρκίας για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» διεμήνυσε από το Καστελόριζο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η κινητοποίηση των ΕΔ σε Αιγαίο και Μεσόγειο ήταν το πρώτο και σαφές μήνυμα της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ απέναντι σε κάθε πρόσκληση.

Το μήνυμα αυτό της αποτροπής έστειλε ο Υφυπουργός Άμυνας από το Καστελόριζο.

«Δείξαμε τη δύναμη μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους».

«Δεν πρέπει να δηλώσεις ή να δείξεις ότι δεν θέλεις να συγκρουστείς έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές οι οποίες αν ξεπεραστούν δεν έχεις περιθώρια».

Μετά την επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, το Κάιρο στην παράνομη τουρκική navtex της 21ης Ιουλίου νότια του Καστελόριζου, βλέπει τώρα να απειλούνται και τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Αίγυπτος αμφισβητεί τα σχέδια της Τουρκίας για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Πρόκειται για ελιγμό αντίθετο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται κάτω από την πίεση του γερμανικού παράγοντα για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία. Η Αθήνα πάντως δηλώνει έτοιμη για διάλογο αποκλειστικά όμως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

«Είμαστε σε πρώιμο στάδιο και οι διερευνητικές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Από πλευρά μας επιθυμούμε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όπου συμφωνήσουμε οριοθετούμε και όπου διαφωνήσουμε το παραπέμπομε στην Χάγη».

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου έχει πάρει μέχρι τώρα μόνο η Γαλλία. Δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο μάλιστα θέλουν το Παρίσι να παρέχει στρατιωτική συνδρομή στη Λευκωσία σε περίπτωση επίθεσης με αντάλλαγμα την παραχώρηση μόνιμης ναυτικής βάσης στη Λεμεσό.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Μεγάλη πρόκληση η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών – Τι είπε για Τουρκία και Κυπριακό

«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πρώτον,...

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη μυοκαρδίτιδα ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων mRNA

Τα φυλλάδια των εμβολίων mRNA που παράγουν η Pfizer και η Moderna θα ενημερωθούν ώστε να προειδοποιούν για σπάνια...

Υπάρχει «δράκος» στου Ζωγράφου; – Δεκάδες καταγγελίες γυναικών

Πάνω από δέκα γυναίκες σε διάστημα τριών ετών έχουν καταγγείλει βιασμό ή και απόπειρα βιασμού στην περιοχή του Ζωγράφου....

Ηλιόπουλος: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

«Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση», τονίζει, σε σημερινή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος...

Η αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα ολοκληρώθηκε, η διαμάχη για την προέλευση του νέου κοροναϊού συνεχίζεται

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην κινεζική πόλη Oυχάν από όπου ξεκίνησε η...

Υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων μηνύουν τον Τραμπ και την κυβέρνησή του – Μάθετε το λόγο

Επιφανείς συνήγοροι ανθρώπινων δικαιωμάτων μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ για ένα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο, όπως λένε, τους φίμωσε και...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς