Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα νοσηλεύεται μία μαθήτρια του 6ου ΕΠΑΛ, η οποία έχει διαγνωστεί με μηνιγγίτιδα. Η ασθένεια διαγνώστηκε μετά από λιποθυμία που υπέστη στο σχολείο της. Οι εξετάσεις έδειξαν θετικά αποτελέσματα στον μηνιγγιτιδόκοκκο. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Άννα Μαστοράκου, η κοπέλα νοσηλεύεται επίσης με πνευμονία.
Ο εντοπισμός των επαφών της μαθήτριας είναι σε εξέλιξη, με τις στενές επαφές να περιλαμβάνουν τη συμμαθήτριά της, που καθόταν δίπλα της, καθώς και μέλη της οικογένειάς της. Η Άννα Μαστοράκου επισήμανε ότι οι επαφές είναι περιορισμένες, ωστόσο προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε από το σχολείο ή το ευρύτερο περιβάλλον της κοπέλας πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, εξανθημάτων ή λιποθυμίας. «Δεν χρειάζεται πανικός, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και οι σωστές και συντονισμένες κινήσεις από όλους μας» πρόσθεσε.
Λόγω του κρούσματος, θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους δύο σχολεία της Πάτρας, το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ, που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β ευθύνονται για περισσότερο από το 75% των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας, με τον πνευμονιόκοκκο να είναι κυρίαρχος στους ενήλικες. Η μετάδοση της μηνιγγιτιδοκόκκου γίνεται μέσω άμεσης επαφής με αναπνευστικά εκκρίματα, ενώ ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου, με τα ποσοστά να φτάνουν σε 24-37% στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών, το ποσοστό φορείας μπορεί να φτάσει το 100%. Μία πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα ανέφερε τη φορεία του μηνιγγιτιδόκοκκου στο 10,5% του πληθυσμού, με υψηλότερα ποσοστά σε παιδιά πρωτοβάθμιας (13,1%) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (11,3%) και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.
Πηγή: tanea.gr