Η Taste Atlas ανακοίνωσε τη λίστα με τα κορυφαία ζυμαρικά του κόσμου, η οποία δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που εορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ιταλία κατέχει την πλειοψηφία των θέσεων, με 41 από τις 50 να ανήκουν σε αυτήν. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ταλιατέλες, ενώ οι υπόλοιπες εννέα θέσεις περιλαμβάνουν δύο ελληνικές ποικιλίες.
Συγκεκριμένα, ο τραχανάς κατατάσσεται στη 22η θέση και οι χυλοπίτες στην 31η. Ο τραχανάς είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που παρασκευάζεται από μια μίξη σιταριού και γαλακτοκομικών, όπως γάλα και γιαούρτι. Θεωρείται ότι έχει αρχαίες ρίζες και παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως μέσο συντήρησης του γάλακτος σε εποχές χωρίς ψυγεία. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τραχανά, ανάλογα με τον τύπο γαλακτοκομικού προϊόντος που χρησιμοποιείται.
Από την άλλη, οι χυλοπίτες προέρχονται από την Κρήτη και παρασκευάζονται συνήθως στο χέρι από τις γυναίκες στην καλοκαιρινή περίοδο. Η ζύμη τους περιλαμβάνει αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και λίγο αλάτι. Αφού κοπούν σε λωρίδες, οι χυλοπίτες στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο προτού αποθηκευτούν. Συνιστάται να σερβίρονται με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: tanea.gr