Απαραίτητος είναι ο βασικός εμβολιασμός για τις γάτες, καθώς προστατεύει τα ζωάκια από σοβαρές ασθένειες, έως και θανατηφόρες. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Ελευθέριο Γινάργυρο, ο εμβολιασμός συχνά παραμελείται, κυρίως επειδή οι γάτες συνήθως ζουν απομονωμένες μέσα στα σπίτια και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα. Ωστόσο, η σημασία του εμβολιασμού είναι εξίσου μεγάλη και για την υγεία τους και για την πρόληψη ασθενειών προς τους ανθρώπους.
Τα εμβόλια για τις γάτες χωρίζονται σε βασικά και προαιρετικά, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ζώου. Τα βασικά περιλαμβάνουν ένα τριπλό εμβόλιο κατά της πανλευκοπενίας, του ερπητού και του καλικιού, καθώς και το εμβόλιο της λύσσας. Ο ιός της πανλευκοπενίας είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικός, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετό, διάρροια και έμετο, ενώ είναι πιο επικίνδυνος για τα ανεμβολίαστα γατάκια. Ο ερπετοϊός και ο καλικιός επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν συμπτώματα όπως φτάρνισμα και ρινική καταρροή. Η λύσσα, από την άλλη, είναι ζωοανθρωπονόσος και μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.
Ο κ. Γινάργυρος συνιστά να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου εμβολιαστικού προγράμματος. Η διαδικασία ξεκινά συνήθως με την πρώτη δόση του τριπλού εμβολίου στις έξι με οκτώ εβδομάδες και επαναλαμβάνεται μετά από έναν μήνα, ολοκληρώνοντας τον εμβολιασμό δύο μήνες μετά, με το εμβόλιο της λύσσας. Είναι σημαντικό η ανανέωση των εμβολίων να γίνεται συνήθως μία φορά τον χρόνο, ειδικά για τις γάτες που διαμένουν εντός σπιτιού. Για τις γάτες που βγαίνουν έξω ή μπαίνουν και βγαίνουν, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εμβόλια.
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ακόμα και οι γάτες που δεν βγαίνουν από το σπίτι χρειάζονται εμβολιασμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά παθογόνα παραμένουν ανθεκτικά στο περιβάλλον και μπορεί να μεταφερθούν από ανθρώπους ή άλλες γάτες που επισκέπτονται το σπίτι. Ο κ. Γινάργυρος τονίζει ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος, ακόμη και αν η γάτα παραμένει σε κλειστό χώρο, ιδιαίτερα σε δημόσιες συγκοινωνίες ή σε χώρους με άλλα ζώα.
Ο εμβολιασμός είναι επίσης σημαντικός για ηλικιωμένες γάτες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι συνήθως πιο αδύναμο από ότι σε νεαρή ή ενήλικη ηλικία.
Πηγή: tanea.gr