Είναι ένα από τα πιο βασικά ανθρώπινα ένστικτα και η πρώτη κίνηση που κάνουμε προς κάποιον που μας ενδιαφέρει ερωτικά, πριν προχωρήσουμε σε πιο στενές σχέσεις. Το γιατί ακριβώς φιλιόμαστε είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για αιώνες, χωρίς να υπάρχει μια σαφής απάντηση. Ο καθηγητής Adriano Lameira, εξελικτικός ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο Warwick, προσφέρει μια νέα οπτική σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Lameira, το φιλί έχει τις ρίζες του στους προγόνους μας, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Η πράξη του ελαφρού φιλιού, με σφιγμένα χείλη, χρησιμοποιούνταν ως μηχανισμός για να αφαιρούν ψείρες ο ένας από τον άλλον. Με τον καιρό, αυτή η πράξη εξελίχθηκε σε μια έκφραση ερωτικής έλξης και επιθυμίας.
Άλλες θεωρίες για την προέλευση του φιλιού περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μέσω της ανταλλαγής βακτηρίων ή την «επιθεώρηση» του άλλου, μέσω της όσφρησης. Συμπερασματικά, το φιλί φαίνεται να έχει αρχίσει ως μια εντελώς διαφορετική πράξη και έχει μετατραπεί σε έναν ισχυρό δείκτη της ερωτικής έλξης ανάμεσα σε δύο άτομα.
Πηγή: tanea.gr