Αρχίζει να διαφαίνεται η καμπή στην υπόθεση Novartis, καθώς η Δικαιοσύνη εξετάζει την αλλαγή ρόλων για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Η πρόσφατη απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων να άρουν το καθεστώς προστασίας τους, έξι χρόνια μετά την αρχική τους ένταξη σε αυτό, δείχνει ξεκάθαρα τις ριζικές αλλαγές που συντελούνται στη δικαστική διαδικασία που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις.
Οι πολιτικοί που κατηγορήθηκαν και τελικά αθωώθηκαν μέσω αυτών των μαρτύρων δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση, έχουν εκφράσει την πρόθεση να επιδιώξουν θεσμικά την τιμωρία των εν λόγω προσώπων, αναζητώντας παράλληλα και τυχόν ηθικούς αυτουργούς που φέρονται να αναμείχθηκαν πίσω από την σκευωρία σε βάρος τους. Η κυβέρνηση και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν κάνει λόγο για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για διαφάνεια και δικαιοσύνη στην υπόθεση.
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο και τις δικαστικές διαδικασίες που περιμένουν να εκτυλιχθούν. Οι δικηγόροι των πολιτικών αναμένεται να ζητήσουν την ανασύσταση των μηνύσεων κατά των μαρτύρων για κατηγορίες όπως η συκοφαντική δυσφήμηση και η ψευδορκία. Επιπλέον, οι δηλώσεις πολιτικών δείχνουν ότι υπάρχει κλίμα για τη διερεύνηση και ηθικών αυτουργών πίσω από τις εν λόγω καταγγελίες.
Είναι σαφές ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να δράσει γρήγορα, καθώς, αν και ο χρόνος παραγραφής έχει ανασταλεί, η φύση των καταγγελιών σημαίνει ότι η παραγραφή είναι περιορισμένου χρόνου. Αν προχωρήσουν οι έρευνες σε ανώτερες κατηγορίες, όπως η κατάχρηση εξουσίας, ο χρόνος παραγραφής θα επεκταθεί.
Η υπόθεση έχει αγγίξει ευαίσθητους τομείς της δικαιοσύνης και του πολιτικού συστήματος, με πολλούς να ανησυχούν για τη διαδικασία που ακολουθείται και τον αντίκτυπο που έχει στη θεσμική εμπιστοσύνη, ειδικά στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, που είναι θεσμοθετημένος σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Πηγή: tanea.gr