Ελλάδα Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμό 7,8 και άνω -...

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμό 7,8 και άνω – «Κόβονται» όσοι δεν περάσουν το όριο

-

Λίγα μόρια κάτω από τα 8.000 (δηλαδή το 8) θα ήταν η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ εάν ίσχυε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) κατά την περυσινή εξεταστική διαδικασία. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση που κάνει για «ΤΑ ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος. Παράλληλα, η ίδια ανάλυση επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι φέτος περίπου 25.000-30.000 υποψήφιοι είναι πιθανόν να μην περάσουν τις… πύλες εισαγωγής των ΑΕΙ, λόγω του βαθμολογικού «κόφτη», που θα αποκλείσει τους υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από την πλευρά τους τα ΑΕΙ, όπως αναμενόταν, όρισαν ως ποσοστό που θα καθορίσει τις βάσεις εισαγωγής τους το 1,20 (το υψηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές υψηλής ζήτησης και το 0,80 (το χαμηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές περιορισμένης ζήτησης και σε πολλά τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

Ολα αυτά ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μπαίνει στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τα λύκεια να ανοίγουν από την καραντίνα των προηγούμενων ημερών την περίοδο που παραδοσιακά… άδειαζαν. Και αυτό γιατί η περίοδος των διακοπών του Πάσχα και το επόμενο χρονικό διάστημα έως και το καλοκαίρι είναι εκείνα που χρησιμοποιούν ετησίως υποψήφιοι και υποψήφιες για εισαγωγή στα ΑΕΙ κάνοντας χρήση των απουσιών τους, προκειμένου να προετοιμαστούν ιδιωτικά.

 

Βαθμολογίες

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται λοιπόν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν το «φράγμα» των φετινών βαθμολογιών, ο κ. Φλωρόπουλος θυμίζει ότι το 2020 η μέση βαθμολογία ανά επιστημονικό πεδίο ήταν: Για το 1οεπιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, 11,1, γιατο 2οεπιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, 11,44, για το 3οεπιστημονικό πεδίο, των Ιατρικών Επιστημών, 11,56και για το 4ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής,9,81.

Κατ’ επέκταση και εάν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο εφαρμοζόταν πέρυσι, θα είχαμε τα παρακάτω βαθμολογικά «εισιτήρια» για τους υποψηφίους των πανεπιστημίων:

Στο 1ο πεδίο 11,1 x 0,80 (που όρισαν τα ΑΕΙ χρησιμοποιώντας το κατώτατο ποσοστό-συντελεστή), η βάση θα ήταν το8,88, στο 2ο πεδίο 11,44 x 0,80, άρα βάση το 9,152, στο3ο πεδίο 11,56 x 0,80, άρα βάσητο 9,248,και στο 4ο πεδίο9,81 x 0,80, άρα βάσητο 7,848.

Προκύπτει έτσι ότι η κατώτερη βάση που θα διαμορφωνόταν θα ήταν στο 4ο επιστημονικό πεδίο, οπότε η πιο χαμηλόβαθμη σχολή θα απαιτούσε λίγο κάτω από 8.000 μόρια για να δώσει το εισιτήριο εισαγωγής σε έναν υποψήφιο. Πέρυσι, όπως σχολιάζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, το ποσοστό των υποψηφίων που κατάφερε να εισαχθεί σε μια σχολή, έστω και χαμηλόβαθμη, ήταν κοντά στο 88% ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 65%.

 

Καλύτερη προετοιμασία

Με τα νέα δεδομένα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ (από 0,80 έως 1,20).

«Να μην ξεχνάμε ότι το μοναδικό όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους οι υποψήφιοι φέτος για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο είναι να προετοιμαστούν καλύτερα και να μελετήσουν περισσότερο ώστε να έχουν μεγαλύτερες επιδόσεις και να παρακάμψουν τον σκόπελο που λέγεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» λέει ο κ. Φλωρόπουλος. «Η περικοπή της εξεταστέας ύλης, η οποία λόγω της πανδημίας μειώθηκε φέτος περίπου 30%, δεν πρόκειται να τους βοηθήσει πολύ για καλύτερες βαθμολογίες, αφού δύσκολα θέματα μπορούν να μπουν και σε μικρή εξεταστέα ύλη» καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κρήτη: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 50χρονος που έπεσε από σκαλωσιά

Υπέκυψε τελικά στα τραύματα του, ο 50χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί της Τρίτης έπειτα από εργατικό ατύχημα στις Μοίρες, στην Κρήτη. Ο...

Ζάκυνθος: Πυροβόλησαν και λήστεψαν επιχειρηματία με λεία 15.000 ευρώ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο δράστες είχαν στήσει «καρτέρι» στον 49χρονο, στην αυλή του σπιτιού του, στο χωριό...

Φωτιά στη Σταμάτα: Σε ΚΑΤ και Αγ. Ολγα μεταφέρθηκαν τραυματίες

Στα νοσοκομεία Αγία Ολγα και ΚΑΤ μεταφέρθηκαν την Τρίτη ελαφρά τραυματίες από τη φωτιά στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη. Σύμφωνα...

Σύλλογος υπαλλήλων Alpha bank: «Ναι στην υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού»

Όπως ενημέρωσε ο Σύλλογος υπαλλήλων της Alpha bank το τμήμα Ανθρωπίνου δυναμικού της τράπεζας ενημέρωσε ότι όλο το προσωπικό...

e-οδηγός για το Κτηματολόγιο

Ο κοροναϊός στάθηκε η αφορμή να μπλοκάρουν πολλές... παραδοσιακές συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Κι αυτό επειδή τόσο στα κτηματολογικά...

Νέα Υόρκη: Λήξη συναγερμού – Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο Empire State Building

Φάρσα αποδείχτηκε πως ήταν τηλεφώνημα για βόμβα στο Empire State Buliding που έλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης. Συναγερμός...

Πρέπει να διαβάσετε

Κρήτη: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 50χρονος που έπεσε από σκαλωσιά

Υπέκυψε τελικά στα τραύματα του, ο 50χρονος που τραυματίστηκε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς