Ελλάδα Δραπετσώνα: «Τα πρωινά δεν μπορώ να ανοίξω το μπαλκόνι...

Δραπετσώνα: «Τα πρωινά δεν μπορώ να ανοίξω το μπαλκόνι μου»

-

Την εταιρία Oil One κατονομάζει ως υπεύθυνη για τη ρύπανση στη Δραπετσώνα το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, επιβεβαιώνοντας έτσι τις καταγγελίες του δήμου και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα πορίσματα που έχουν προηγηθεί.

Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αν και διέθετε τα επιβαρυντικά πορίσματα του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου για τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή, ζήτησε και την γνωμοδότηση του Αριστοτέλειου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει το Αστεροσκοπείο και τον Δημόκριτο. Πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, κατονομάζοντας ως πηγή μόλυνσης και δυσοσμίας την Oil One.

«Η συσχέτιση με τα χωρικά και τα μετεωρολογικά δεδομένα κάθε σημείου δειγματοληψίας υπέδειξε δύο βιομηχανικές δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάζουν με SVOCs τις γύρω περιοχές: την επεξεργασία θαλάσσιου έρματος στις εγκαταστάσεις της Oil One στη Δραπετσώνα – Κερατσίνι και το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα».

Άλλο ένα πόρισμα κόλαφος, το τρίτο κατά σειρά, επιβεβαιώνει περιφέρεια, δήμο και κατοίκους σχετικά με την προέλευση της δυσοσμίας.

«Εμείς τα λέγαμε ότι η κυβέρνηση έχει το Αστεροσκοπείο, έχει τον Δημόκριτο, έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που λέει αυτό που οι άνθρωποι γνωρίζουμε γιατί το αντιμετωπίζουμε καθημερινά εδώ και αρκετά χρόνια», λέει ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε στα χέρια του τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου, απευθύνθηκε και σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τα τελικά συμπεράσματα όμως επιβεβαιώνουν πλήρως τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετρήσεων.

«Οι online μετρήσεις 6 μη θειούχων VOCs στο σημείο ΔΚ4 για όλο το 2019 έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου (μέση ετήσια τιμή πάνω από το νομοθετημένο όριο ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα), οι οποίες ήταν μεγαλύτερες τον Αύγουστο, γεγονός που ενισχύει τα παραπάνω για διάχυτες εκπομπές από τις παρακείμενες εγκαταστάσεις της Oil One».

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος «αμέλησε» να ενημερώσει περιφέρεια και δήμο ότι η αξιολόγηση των μετρήσεων του Πανεπιστημίου είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Οι κάτοικοι, με μία σειρά κινητοποιήσεις, ζητούν εδώ και χρόνια να απομακρυνθούν άμεσα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Oil One από την περιοχή τους.

«Τα πρωινά δεν μπορώ να ανοίξω το μπαλκόνι μου».

Πολλά είναι και τα προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην δράση της βιομηχανικής ζώνης.

Με τα δεδομένα να είναι πλέον αδιάσειστα, πρέπει να ληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την απομάκρυνση της Oil One από την περιοχή και τη δημιουργία πάρκου καινοτομίας για τους κατοίκους της Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ρωσική σφήνα στα ελληνοτουρκικά

Ενα τουίτ ισούται με... χίλιες λέξεις. Και το τουίτ του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας με την ευκαιρία της 193ης επετείου...

Μητσοτάκης: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 έως τις...

Γεραπετρίτης : Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα από την Τουρκία – Πάμε σε διάλογο μόνο για ΑΟΖ

«Συζητάμε μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ», είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα και τη σταθερή επιδίωξή...

Χρυσή Αυγή : «Εξαφανισμένος» ο Χρήστος Παππάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών που δεν έλαβαν αναστολή. Με εξαίρεση τους...

Συμφωνία με Τουρκία στο Βερολίνο: Αναστάτωση στο Εσωτερικό από την αποκάλυψη Μητσοτάκη

Νέα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό έχει δημιουργήσει η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό τύπο για την ύπαρξη «γραπτής...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : Η Παναγία είναι η πραγματική μάνα του καθενός από εμάς

«Έχουμε καθήκον να ψάξουμε πόσες φορές γινόμαστε σαν την Εύα και πόσες σαν την Θεοτόκο. Εύχομαι η Παναγία να...

Πρέπει να διαβάσετε

Ρωσική σφήνα στα ελληνοτουρκικά

Ενα τουίτ ισούται με... χίλιες λέξεις. Και το τουίτ του...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς