Κόσμος Δολοφόνησε τον Πάλμε όντως ο «Σκαντιαμάννεν»;

Δολοφόνησε τον Πάλμε όντως ο «Σκαντιαμάννεν»;

-

Ως πρώην ανθυπασπιστής στον στρατό ο Στιγκ Ένγκστρεμ είχε γνώση χρήσης όπλων. Το ότι είχε πρόσβαση σε αυτά συνάγεται και από το γεγονός ότι γείτονάς του ήταν γνωστός συλλέκτης όπλων. Ο Ένγκστρεμ κινούνταν σε δεξιά περιβάλλοντα με ακραίες αντιπάθειες προς τον επί 11 χρόνια σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, ο μέντορας του οποίου, ο Τάγγε Ερλάντερ, είχε εικοσιπεντάχρονη πρωθυπουργική θητεία.

Την νύχτα της δολοφονίας στις 28 Φεβρουαρίου 1986 βρίσκονταν στον τόπο της δολοφονίας, στην Σβεαβέγγεν. Στην λεωφόρο αυτή βρίσκονται και τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Skandia, όπου εργάζονταν ως σύμβουλος διαφήμισης. Στις 11:20 πυροβολήθηκε ο Πάλμε, ο Ένγκστρεμ βγήκε από την Skandia στην Σβεαβέγγεν στις 11. Στο ίδιο κτίριο, στο Skandiahuset, στεγάζονταν και η παραστρατιωτική οργάνωση Stay Behind.

Συγκινητική εξομολόγηση: «Είδα να χάνονται όλα σε μια στιγμή»

Δύο πρόσωπα της οποίας, ενεργά στον τομέα ραδιοεπικοινωνίας, επικοινώνησαν την νύχτα της δολοφονίας με walkie talkie στο κέντρο της Στοκχόλμης. Υπεύθυνη του ραδιοεπικοινωνιακού γκρουπ ήταν η ονόματι Βarbro, την οποία ο επιχειρησιακός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της SÄPO o Όλοφ Φράνστετ, είχε αναφέρει ως ύποπτη εμπλοκής στον φόνο του Πάλμε.

Ο κύριος ύποπτος έδινε συνεντεύξεις ως αυτόπτης μάρτυρας

Ο Ένγκστρεμ ήρθε σε επαφή την ίδια νύχτα με την αστυνομία, την ώρα που συμπίπτει με την λήξη του ειδησεογραφικού προγράμματος Rapport.Φοβούμενος, όπως είπε, ότι μάλλον τον μπερδεύουν με τον δολοφόνο. Άκουσε τον πυροβολισμό, τους είπε, κι έτρεξε να δει τον τραυματισμένο. Στην νορβηγική εφημερίδα Αftenposten είπε μέρες αργότερα ότι έπιασε και τον καρπό του Πάλμε για τον σφυγμό, χτυπούσε λέει ακόμη, αλλά ο Πάλμε δεν είχε τις αισθήσεις του. Όταν έφθασε, θα πει η αστυνομία, έτρεξε να τους μεταφέρει και τις δικές του παρατηρήσεις κι ότι τού είχε πει η Λίσμπετ, πως ο δολοφόνος φορούσε μπλε μπουφάν.

Όταν επέστρεψε η μάρτυς Άννα Χάγκε τον ρώτησε αν είχε αναγνωρίσει τον Πάλμε. Τίποτα απ΄ όσα έχει πει, εν τω μεταξύ, δεν επιβεβαιώθηκαν από κανέναν άλλο. Κανένας δεν τον είδε να σκύβει στον νεκρό και η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, Λίσμπετ Πάλμε ούτε μίλησε ούτε είδε άλλον στον τόπο του φόνου παρά μόνον όταν έστρεψε το κεφάλι της μετά τον πυροβολισμό είχε πει πως αντίκρισε τον πρώην ύποπτο Πέτερσον. Δεν είχε πει όμως ποτέ ότι τον είδε να πυροβολεί. Και ο παριστάμενος ως δράστης με μπλε μπουφάν από τον Ένγκστρεμ είναι ο μάρτυς που είδε τον ίδιο τον Ένγκστρεμ να ανεβαίνει τη σκάλα μετά τον φόνο και κάποια στιγμή όταν είχε φθάσει ψηλά να κοιτάζει πίσω προς την Σβεαβέγγεν. Εκεί, είχε πει, ότι συναντήθηκαν τα βλέμματά τους.

Τις πρώτες μέρες μετά τον φόνο έχει, με πρωτοβουλία του, έρθει σε επαφή με ραδιοφωνία και τηλεόραση, μιας και είχε εργαστεί ως γραφίστας σε εγχειρίδια τους στο παρελθόν, και έδωσε συνεντεύξεις .Το 1992 επανεμφανίζεται στην εφημερίδα Skydd och Säkerhet με επτασέλιδο ρεπορτάζ μετά από επικοινωνία με τον δημοσιογράφο Γιαν Άρντβισον, γνωστό του από μαθήματα διαφήμισης της Εμπορικής Σχολής. Φέρνει μάλιστα μαζί του σε μια τσάντα και τα ρούχα που φορούσε τη νύχτα του φόνου για να κάνουν αναπαράσταση της διαδρομής του στην Σβεαβέγγεν. Ήταν όμως ήρεμος, θυμάται ο Άρντβισον.

Μαρτυρία που διαφωνούσε με όλες τις άλλες

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των τελευταίων αστυνομικών ερευνών ήταν η διαφωνία όλων των δικών του περιγράφων με τις μαρτυρίες των υπόλοιπων. Οι άλλοι μιλούν για εκείνον που τρέχει μετά τους πυροβολισμούς με δυσκολία στο βάδην, για μακρύ πανωφόρι έως το γόνατο και κάτι που προσπαθεί να κλείσει μέσα σε κάτι που μοιάζει με μικρή τσάντα. Ο Σκαντιαμάννεν έφερε πάντα μαζί του μια μικρή τσάντα 15×20 εκατοστών κι εκείνο το βράδυ φορούσε επίσης μακρύ έως το γόνα πανωφόρι.

Μάρτυρες μιλούν για κάποιο είδος καπέλου η σκούφου του δράστη που έτρεχε. Ο Ένγκστρεμ στην αναπαράσταση του για το περιοδικό το 1992 έχει μαζί του και το τσαντάκι και μια τραγιάσκα, αύτη λέει είχε το βράδυ του φόνου. Τον ρωτάει τι πιστεύει για την δολοφονία. Δεν ήταν απαντάει δολοφονία, φόνος από κάποιον μοναχικό λύκο θα ήταν, όπως μπορεί να τύχει σε κυνήγι άλκης. Σε συνέντευξη μετά από δική του πρωτοβουλία του στο τηλεοπτικό Rapport αρχές Μαρτίου χλευάζει την αστυνομία που αγνοεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παζλ που ψάχνει.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε θέτει τον εαυτό του στην θέση του δολοφόνου του Πάλμε και περιγράφει πως ο ίδιος θα είχε διαπράξει …το έγκλημα… Θα είχε λέει χρησιμοποιήσει ένα μικρότερο, πιο εύχρηστο όπλο.

Ο Στιγκ Ένγκστρεμ αυτοκτόνησε πριν 20 χρόνια

Ο Ένγκστρεμ γεννήθηκε από ευκατάστατους σουηδούς γονείς στην Ινδία, στα 11 του μετακόμισε στην Σουηδία και φοίτησε στο ίδιο αυταρχικό γυμνάσιο οικοτροφείο, στο οποίο φοιτούσε και ο Πάλμε. Επαγγέλλονταν γραφίστας, το 1983 δραστηριοποιείται με το δεξιό κόμμα των Moderata σε δήμο της Στοκχόλμης. Ήταν 52 ετών το 1986 όταν δολοφονήθηκε ο Πάλμε. Το 2000 ήταν νεκρός και ο ίδιος, αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ.

134 έχουν δηλώσει συνολικά δολοφόνοι του Πάλμε, το όπλο του φόνου δεν έχει βρεθεί. Οι επικεφαλής της τελευταίας έρευνας είναι πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του o Στιγκ Ένγκστρεμ βρήκαν τον δολοφόνο. Δεν βρήκαν στοιχεία για συνεργούς, αλλά ούτε και αποκλείουν την ύπαρξή τους. Αποκλείουν όμως την δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης 34 χρόνια μετά την δολοφονία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Πάλμε και κατοπινός πρωθυπουργός ο Ίγκβαρ Κάρλσον παρά την απογοήτευση που δεν στάθηκε δυνατή κανενός είδους τεχνική επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της έρευνας, θεωρεί ότι μπορεί από δω και στο εξής να αφήσει πίσω του το ανεπούλωτο, μετά από τόσες δεκαετίες, τραύμα έτσι ώστε η Σουηδία να εστιάσει στις νέες προκλήσεις των καιρών. Το ίδιο περίπου είπαν και τα παιδιά του Πάλμε που θεωρούν αξιόπιστη την νέα εξέταση του παλιού υλικού, στην οποία βασίζονται τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας

Ο πρώτος ανακριτής, ο Χολμέρ, είχε κάνει αμέσως πέρα την περίπτωση του Ένγκστρεμ και είχε στραφεί στην υπόθεση ότι Κούρδοι του PKK είχαν δολοφονήσει το σουηδό πρωθυπουργό.

Αλίκη Τσιλιχρήστου, Στοκχόλμη

Τραμπ : Μόνο με υπεύθυνη δήλωση στις συγκεντρώσεις του – Γιατί παίρνει μέτρα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γλυκά Νερά: Γιατί θέλουν να αλλάξουν τη φωτογραφία στον τάφο της Καρολάιν

Την ενόχληση των συγγενών της Καρολάιν μετά τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία της στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της, Χαράλαμπο...

Ποιοι ήταν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους – Ποια διαδρομή ακολούθησε μέχρι της συντριβή του

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο επιβαίνοντες σε μονοκινητήριο διθέσιο αεροσκάφος το οποίο έπεσε σε αυλή σπιτιού στην Ηλεία. Το αεροσκάφος ανεφλέγη...

Γλυκά Νερά: Ο συζυγοκτόνος ξήλωσε και πέταξε την κάμερα στο σαλόνι – Φωτογραφία ντοκουμέντο

Μία φωτογραφία ντοκουμέντο από τη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά όπου βρήκε τραγικό θάνατο η 20χρονη Καρολάιν φέρνει στο φως...

Σοκ στη Ναύπακτο: Νεκρός από μαχαιριά στην καρδιά πρώην αντιδήμαρχος Χάλκειας

Σοκ από το άγριο περιστατικό στον Γαλατά Ναυπακτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας npress, νεκρός βρέθηκε στην αποθήκη του σπιτιού...

«Φτιάξτε εμβόλια στην Ευρώπη!» ζητούν πέντε ηγέτες της ΕΕ

Καθώς τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς και τις καθυστερήσεις συνεχίζονται – μόλις χθες η AstraZeneca προανήγγειλε ότι πιθανότατα θα...

ΗΠΑ : Ο Τραμπ αυτοπαρουσιάζεται ως η ελπίδα των Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν έδρες στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς