Πολιτική Δημοσκόπηση σε Ελλάδα – Τουρκία: Πώς βλέπει ο ένας...

Δημοσκόπηση σε Ελλάδα – Τουρκία: Πώς βλέπει ο ένας λαός τον άλλον

-

Δύο κοινωνίες σε μετάβαση, την ελληνική και την τουρκική, οι οποίες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, εξακολουθούν να προκρίνουν την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους διαφορών και ενδιαφέρονται να αναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους, υπό το βάρος των διμερών προβλημάτων, αλλά και των εσωτερικών κοινωνικών δυναμικών, αναδεικνύει έρευνα που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πρόκειται για τη δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή 1.008 Ελλήνων και 2.731 Τούρκων πολιτών.

Η έρευνα αυτή ακολούθησε τα βήματα της πρώτης κοινής δημοσκόπησης, που έγινε μεταξύ 19 και 21 Φεβρουαρίου 2021, με τη συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων, από την ερευνητική σύμπραξη της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC).

Η δημοσκόπηση διοργανώθηκε από την MRB στην Ελλάδα και την KONDA στην Τουρκία, με κοινό ερωτηματολόγιο στις δύο χώρες, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων παρέμεινε το ίδιο με το ερωτηματολόγιο του πρώτου κύματος, ώστε είτε να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που αποτυπώθηκαν στην πρώτη δημοσκόπηση, είτε να επισημανθούν οι δυναμικές πιθανών αλλαγών.

Έλληνες και Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τον διεθνή παράγοντα

Στην κοινή δημοσκόπηση και στις δύο χώρες, η πλειονότητα των Ελλήνων και των Τούρκων «εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα αποτελέσματα της δεύτερης κοινής δημοσκόπησης, το 62,2% των Ελλήνων και το 57,7% των Τούρκων ερωτηθέντων, συγκλίνουν με τη θέση ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση».

Και στις δύο χώρες «παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών».

Πιο απαισιόδοξοι οι Τούρκοι ένα χρόνο μετά

Χαρακτηριστική της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τον τουρκικό λαό, είναι η υποχώρηση που παρουσιάζει στη δεύτερη δημοσκόπηση η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά την δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικότερα, ενώ τον Φεβρουάριο το 78,5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό πήγε στο 63,8%.

Παράλληλα ενισχύεται η απαισιοδοξία για τη γενική πορεία της χώρας, με το 67% των Τούρκων να δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στη χώρα τους, έναντι 62,5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο.

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομία

Και οι οι Έλληνες δηλώνουν την απαισιοδοξία τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ μόνο στον δείκτη «θα χειροτερεύσει ελαφρά/σημαντικά» τους επόμενους 12 μήνες, προηγούνται οι Τούρκοι με μικρή διαφορά.

Ποια χώρα «παραχαϊδεύει» ο διεθνής παράγοντας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των δύο λαών για τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις δύο χώρες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι Τούρκοι είναι εκείνοι που αισθάνονται «αδικημένοι» έναντι των Ελλήνων και το 2021 και το 2022, θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί και στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα.

Αντίθετα, όμως, και οι δύο λαοί συμφωνούν ότι η διεθνής κοινότητα / ξένες δυνάμεις πάντα ευνοούν την Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μία εκδήλωση με παρασκήνιο

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στα γραφεία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ (πήξαμε πια στα ινστιτούτα πολιτικής, σε...

Η μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την πρωταθλήτρια Ευρώπης Προ Ρέκο (19.30) στον αγώνα που ολοκληρώνει τον όμιλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ...

Εως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις του Youth Pass

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων για το Υouth Pass έως τις 12 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες...

Cam sex: Η νέα μόδα στη βιομηχανία του πορνό που κάνει θραύση

Στη διάρκεια ενός μεσημεριανού διαλείμματος στο γραφείο, μπορεί κάποιος να το έχει ανάγκη. Να απομονωθεί κάπου, να ανοίξει τον...

Τουρισμός για όλους: Αρχισε η υποβολή αιτήσεων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα www.tourism4all.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2020» που προσφέρει διακοπές με επιδότηση...

Θεοφάνια : Μικρή η προσέλευση στις εκκλησίες – Διακριτική παρουσία της αστυνομίας

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισαν να συγκεντρώνονται πιστοί έξω από τις εκκλησίες προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία...

Πρέπει να διαβάσετε

Μία εκδήλωση με παρασκήνιο

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στα γραφεία του...

Η μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την πρωταθλήτρια Ευρώπης Προ Ρέκο (19.30)...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς