Ελλάδα Δημήτρης Κοντομηνάς: Γιατί θεωρείτο ο άνθρωπος των χρυσών deals

Δημήτρης Κοντομηνάς: Γιατί θεωρείτο ο άνθρωπος των χρυσών deals

-

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τηλεόραση, τράπεζες, επιχειρήσεις υγείας, αεροπορικές επιχειρήσεις, ακτοπλοΐα, κινηματογραφικές αίθουσες, λιανικό εμπόριο, ποδόσφαιρο μέχρι και βιολογικές καλλιέργειες ήταν κάποιες από τις πτυχές της δαιδαλώδους επιχειρηματικής αυτοκρατορίας αξίας δισεκατομμυρίων που έχτισε ο πολυσχιδής Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ο οξύνους επιχειρηματίας έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Από τα Σεπόλια

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, ήταν χαρακτηριστική περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Ξεκινώντας από μία λαϊκή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, τα Σεπόλια, έγινε γνωστός ως «Mr Interamerican».

Αν και στον χώρο των ασφαλειών εισήλθε τυχαία ίδρυσε μαζί με τον πατριάρχη των ασφαλειών Αλέξανδρο Ταμπουρά τον Ιανουάριο του 1969 την Interamerican, την πρώτη αμιγώς ασφαλιστική εταιρεία Ζωής στην Ελλάδα.

Σπουδάζοντας με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού τη δεκαετία του 1960 για να βγάλει τα έξοδά του, μετέφραζε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ανακάλυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι του ταιριάζει η δουλειά και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ασφάλειες, φθάνοντας τελικά στην κορυφή.

Δύο χρόνια μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1986, ίδρυσε η Intertrust ΑΕΔΑΚ, την πρώτη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, που επίσης τάραξε τα νερά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναπτύσσοντας περαιτέρω την Interamerican (εταιρείες Interamerican Υγείας, Interamerican Cards και Interamerican Οδική Προστασία), συμμετέχει με ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Stet, καθώς προέβλεψε έγκαιρα τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, ενώ μπαίνει και στην αγορά της Κύπρου.

Το 1994 εξαγοράζοντας το ποσοστό της γαλλικής κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας UAP (νυν μέλος της AXA) στην Interamerican  (οι Γάλλοι κατείχαν το 40%) πουλάει την Interbank, την οποία είχε δημιουργήσει μαζί με την UAP, στη νεότευκτη τότε Eurobank του ομίλου Λάτση.

Υπηρεσίες υγείας

Μια άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία του που συζητήθηκε πολύ ήταν η δημιουργία της Medi-system μέσω της οποίας παρείχε ολοκληρωμένες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Συγχρόνως, ιδρύει την Ευρωκλινική Αθηνών, αλλά ο σχεδιασμός του να κάνει και διακομιδή ασθενών με δική του εταιρεία (είχε αγοράσει και ελικόπτερα) δεν τελεσφόρησε.

Ποδόσφαιρο

Το 1998 ο Δημήτρης Κοντομηνάς έγινε μεγαλομέτοχος της ομάδας του Άρη. Η παρουσία του στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε πολλές προσδοκίες για βελτίωση της αγωνιστικής της εικόνας, οι οποίες όμως τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Ο Κοντομηνάς αποχώρησε από τον Άρη το 2001 και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Γιάννη Ζαχουδάνη.

Σωστό timing και χρυσά deals

Στη συνέχεια οι μπίζνες του πολυμήχανου επιχειρηματία επεκτάθηκαν στη διασκέδαση, στην τεχνολογία, στον τουρισμό και στην αξιοποίηση ακινήτων. Ωστόσο δεν ήταν όλα τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα επιτυχημένα.

Η ρελάνς που έκανε με την εισαγωγή της Interamerican στο Χρηματιστήριο το καλοκαίρι του 1999 (η δημόσια εγγραφή καλύφθηκε 80 φορές), καθώς και η πώληση του 55% της Interamerican στην ολλανδική Eureko το 2001, ισοσκέλισαν και με το παραπάνω τις απώλειες. Μόνο από τη συναλλαγή με τους Ολλανδούς ο επιχειρηματίας έβαλε στην τσέπη του περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε συνεργασία με την πορτογαλική τράπεζα Banco Comercial Portuges είχε ιδρύσει τη NovaBank (μετέπειτα Millennium, η οποία το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).

Στις αρχές του 2005 γνωστοποιήθηκε η απόκτηση του 100% των μετοχών της Novabank από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, καθώς ο κάτοχος του υπόλοιπου 50%, Δημήτρης Κοντομηνάς, πούλησε το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε μια 4ετία, μόνο από την πώληση της Interamerican και της Novabank αποκόμισε σε cash και μετοχές το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ.

Το 2005 αποχώρησε από την Interamerican αφού πρώτα διασφάλισε τη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με την κολοσσό εταιρία στον τομέα της ασφάλισης, Achmea (πρώην Eureko). Έκτοτε επέστρεψε στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα της Prime Insurance και της My Direct, εταιρίας παροχής on line ασφάλισης.

Ακολούθησε η ενασχόληση με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, τον οποίο αγόρασε, μεταπώλησε στους Γερμανούς του RTL και επαναγόρασε. Στη συνέχεια η κόρη του Μαρία τον πούλησε εκ νέου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το 2009 απέκτησε την Village Roadshow Operations και την Village Films, τις ελληνικές θυγατρικές του Αυστραλέζικου ψυχαγωγικού κολοσσού Village Roadshow.

Τα μπλεξίματα με τον νόμο και η αμύθητη περιουσία

Απασχόλησε για πρώτη φορά την Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2005 μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανής». Σε καταγγελία της η εφημερίδα, μίλησε για εξαπάτηση ομογενών από επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια της Interamerican, όταν η εταιρεία ήταν στα χέρια του επιχειρηματία. Τρία χρόνια αργότερα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και εκβίαση.

Τελικά, το 2009, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του, για παράνομη άντληση κεφαλαίων από Ελληνογερμανούς, για επενδυτικούς λόγους και για τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του για ελλείμματα αποθεμάτων στην Interamerican.

Επίσης, του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το 2014. Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική και αρνήθηκε τα πάντα.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2020 παραγράφηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας φορολογική του υπόθεση, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Αναφορά του ονόματός του υπήρχε και στη Λίστα Λαγκάρντ, για την οποία μάλιστα είχε κληθεί και κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου και δέχθηκε αήθη επίθεση από τους -βουλευτές τότε- Κασιδιάρη και Νικολόπουλο, τελικά, και ύστερα από έλεγχο, δεν είχε προκύψει κάτι ιδιαίτερο.

Όσον αφορά την αμύθητη περιουσία του, σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, όπως κρίνεται από την αγορά, μάλλον συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Λάτρης του θεάτρου, των παλαιών αυτοκινήτων, των ρολογιών, των σπάνιων βιβλίων αλλά και των έργων τέχνης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΑΕΚ – Ιωνικός 4-1: «Πάρτι» εγκαινίων στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στο πρώτο ιστορικό της παιχνίδι στην «OPAP Arena», η ΑΕΚ φρόντισε να μετατρέψει σε γιορτή τη βραδιά! Η ομάδα...

Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης βάζει το Eurogroup – «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης

Τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης...

«Ανήσυχος και εξοργισμένος» ο Λευκός Οίκος από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι «ανήσυχη και εξοργισμένη» από την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο έλληνας μπασκετμπολίστας

Μια πολλή άσχημη είδηση έγινε γνωστή για το χώρο του μπάσκετ, καθώς ο αρχηγός της ομάδας του Φοίβου Κω, Δημήτρης...

Κάρολος Παπούλιας – Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Απεβίωσε, το πρωί της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε...

Κοροναϊός – Τραγωδία στη Φθιώτιδα – Πέθανε 14χρονος

Έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό ένας 14χρονος από τη Φθιώτιδα, ο οποίος μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Αθήνα. Ο μικρός...

Πρέπει να διαβάσετε

Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης βάζει το Eurogroup – «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης

Τελειώνουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης,...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς