Τον τελευταίο χρόνο, οι νέοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, ειδικότερα στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 6,3% των πολιτών στην ΕΕ δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, ενώ οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι ανησυχητικοί. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στεγαστικής ασφάλειας, φτάνοντας το 17,7%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (16,7%). Επιπλέον, σχεδόν το 15% των νέων ηλικίας 16 έως 29 ετών δεν μπορεί να καλύψει το ενοίκιο του.
Η Eurostat αναφέρει ότι το 4,9% των ατόμων στην ΕΕ έχουν βιώσει στεγαστικές δυσκολίες σε κάποια φάση της ζωής τους, υποδεικνύοντας τουλάχιστον προσωρινές ανάγκες στέγασης σε άγνωστα καταλύματα. Αυτή η κατάσταση συναντάται σε μια περίοδο που οι ενοικιάσεις στις κυριότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με ορισμένες πόλεις να κατατάσσονται στις ακριβότερες της ΕΕ.
Η γερμανική εταιρεία ανάλυσης Statista πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το κόστος ενοικίασης σε 23 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την ανάλυση προκύπτει ότι το Άμστερνταμ είναι η πιο ακριβή πόλη για ενοικίαση, με ενοίκια πάνω από 2.275 ευρώ το μήνα. Παρά τη διεθνή του φήμη, το Άμστερνταμ είναι σχεδόν 1.000 ευρώ φθηνότερο από το Λονδίνο. Ακολουθούν η Ρώμη και το Παρίσι, όπου οι ενοικιαστές εξαιρείται να πληρώσουν 2.000 ευρώ και 1.862 ευρώ αντίστοιχα.
Άλλες ολλανδικές πόλεις, όπως το Ρότερνταμ, η Ουτρέχτη και η Χάγη, βρίσκονται μεταξύ των 10 πιο ακριβών σημείων ενοικίασης, με το Ρότερνταμ να φέρει μηνιαία ενοίκια ύψους 1.795 ευρώ. Αντίστοιχες πτώσεις παρατηρούμε και σε ιστορικές ιταλικές πόλεις όπως η Μπολόνια και η Φλωρεντία, οι οποίες κατατάσσονται στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα, με ενοίκια γύρω από 1.600 ευρώ.
Σε σύγκριση με τις πιο ακριβές πόλεις, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Μαδρίτη και το Βερολίνο προσφέρουν σημαντικά πιο προσιτές επιλογές, με μέσες τιμές ενοικίων 1.494 ευρώ και 1.500 ευρώ αντίστοιχα.
Πηγή: tanea.gr