Πολιτική Διαδηλώσεις: Αλλαγές στο ν/σ από τον Χρυσοχοΐδη για τα...

Διαδηλώσεις: Αλλαγές στο ν/σ από τον Χρυσοχοΐδη για τα μάτια του …ΚΙΝΑΛ

-

Επίφαση δημοκρατικότητας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις επιζητεί η κυβέρνηση και ενόψει της συζήτησής του στην ολομέλεια της βουλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε ορισμένες αλλαγές, ουσιαστικά νομοτεχνικές βελτιώσεις, καλώντας το ΚΙΝΑΛ να το σκεφτεί και να το ψηφίσει.

Ακούσαμε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Η βασικότερη ίσως αλλαγή είναι πως αποσύρεται η διάταξη (συγκεκριμένα η παράγραφος 1 του άρθρου 13) για το ιδιώνυμο που προέβλεπε φυλάκιση μέχρι και ενός έτους για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση.

Από εκεί και πέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πνεύμα των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ και του Γιώργου Καμίνη κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής κατέθεσε ορισμένες ακόμα νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην απαγόρευση και τη διάλυση μιας διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τις νέες διατυπώσεις στα επίμαχα άρθρα, για την διάλυσης μιας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται και να συμφωνεί εισαγγελέας, ενώ στην περίπτωση απαγόρευσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

Όπως έλεγε ο κ. Χρυσοχοΐδης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στόχος του ήταν «να μην χάσει το νομοσχέδιο αυτό τίποτα από τη δυναμική του και την αποτελεσματικότητά του και με τις βελτιώσεις αυτές ενισχύεται η αποτελεσματικότητά του καθώς μπαίνουν επιπλέον εγγυήσεις».

Μέσα στην επιτροπή της βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε εκ νέου άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο διάλογο και έχουμε σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία ακούσαμε μια σειρά από προτάσεις που κατατέθηκαν κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής και από βουλευτές της πλειοψηφίας και τις κάναμε αποδεκτές.

Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές καλύπτουν πλήρως τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ και θα βοηθήσουν στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή αναφορικά με τα αδικήματα» καλώντας τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να μελετήσουν τις αλλαγές και να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Πολιτική απομόνωση.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το ΚΙΝΑΛ θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του στην ψηφοφορία καθώς εντός της βουλής έχει επιφυλαχθεί ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ενώ σε επίπεδο ρητορικής η Φώφη Γεννηματά έχει τονίσει πως έτσι όπως είχε κατατεθεί αρχικά το νομοσχέδιο από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να το ψηφίσει.

Μάλιστα ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν και την αντιπαράθεση που είχε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στη βουλή κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προχωράει σε αυτές τις αλλαγές προσδοκώντας σε έναν επαναπροσδιορισμό της στάσης του ΚΙΝΑΛ καθώς κινδύνευε όχι μόνο να απομονωθεί πολιτικά αλλά και να ψηφίσει το νομοσχέδιο από κοινού με τους βουλευτές της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης», ενώ την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ζητούν την απόσυρσή του και καταγγέλλουν τη ΝΔ για νομοθέτηση αντισυνταγματικών, αντιδημοκρατικών και χουντικών διατάξεων που στοχεύουν στο να βάλουν στο ψήφο τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων.

Εξάλλου η «Ελληνική Λύση» που είχε επιφυλαχθεί στην επιτροπή της βουλής ενόψει της ψήφισης στην ολομέλεια, ζητούσε ακόμα πιο σκληρές και αυταρχικές διατάξεις για την καταστολή και ουσιαστικά την πλήρη απαγόρευση διαδηλώσεων και κοινωνικών διαμαρτυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε στις παραπάνω αλλαγές προκειμένου στην ολομέλεια της βουλής η κυβέρνηση να μην βρεθεί απομονωμένη με όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση απέναντί της, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε πολιτικά το νομοσχέδιο

Απαγορεύσεις και ρύθμιση δικαιώματος

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως επέδειξε και πάλι διάθεση πυγμής πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και αγνόησε τις καταγγελίες των κομμάτων της Αριστεράς.

Μάλιστα εμφάνισε ως κοινωνική αναγκαιότητα αυτό το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το έθεσε σε συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και τόνισε πως «αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι να ρυθμιστεί ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητά της. Εσείς μιλάτε για απαγορεύσεις και εμείς για ρύθμιση δικαιώματος. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα».

«Απόπατος» της ιστορίας

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο έκτρωμα και ζητάει τη απόσυρσή του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει ότι «έκτρωμα δεν το καθιστούν μόνο οι αντιγραφές από διατάγματα της χούντας, ούτε το σαθρό έως γελοίο των επιχειρημάτων που αξιοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι» και προσθέτει:

«Έκτρωμα, κυρίως, καθιστά το νομοσχέδιο, πέρα από τις γενικευμένες απαγορεύσεις και διώξεις, το βαθιά αντιδραστικό ιδεολογικό αποτύπωμα που το διαπερνά από την αρχή ως το τέλος» κάνοντας ο κ. Κουτσούμπας αναφορά σε διατάξεις για τη λεγόμενη «ιδεολογία της βίας» και το «ριζοσπαστισμό» που ενσωματώνουν «ατόφια κείμενα της ΕΕ».

«Η ιστορία είναι γεμάτη από βρικολακιασμένους νόμους, που ήθελαν να βάλουν «σε γύψο» την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση, αλλά τελικά έμειναν στα χαρτιά. Ίσως μόνο για χρήση άλλη από τους καταπιεσμένους στον «απόπατο» και της ιστορίας και κάθε λογικής» καταλήγει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 8 και 9 Ιουλίου.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κίνδυνος μπλακ αουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

«Πάγο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες έχουν πάρει τα πάνω τους μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξίων, απειλεί...

Ιταλία: Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι ενώνουν τα κόμματά τους

Τα κόμματα της ιταλικής κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά στις επόμενες εθνικές εκλογές το 2023, δήλωσε...

Γλυκά Νερά: Παραιτήθηκε ένας από τους δικηγόρους του συζυγοκτόνου

Την παραίτησή του από την υπεράσπιση του 32χρονου συζυγοκτόνου των Γλυκών Νερών ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο δεύτερος εκ των συνηγόρων του, ο...

Γλυκά Νερά: Τι αποκάλυψε το κινητό του πιλότου – Τι έκανε επί 17 λεπτά, λίγο πριν σκοτώσει την Καρολάιν

Ισχυρό σοκ προκαλεί κάθε λεπτομέρεια που έρχεται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά....

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό

«Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό», είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για...

Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν 1.687 δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις-πορείες λέει η ΕΛ.ΑΣ

Στοιχεία που αφορούν τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις – πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της...

Πρέπει να διαβάσετε

Κίνδυνος μπλακ αουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

«Πάγο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες έχουν πάρει τα...

Ιταλία: Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι ενώνουν τα κόμματά τους

Τα κόμματα της ιταλικής κεντροδεξιάς και άκρας δεξιάς σκοπεύουν...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς