Οικονομία Διαχείριση απορριμμάτων με τον... αραμπά στην Ηπειρο

Διαχείριση απορριμμάτων με τον… αραμπά στην Ηπειρο

-

Αλλη μία εξόφθαλμη περίπτωση όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί τη χώρα μας για βαλτωμένα σημαντικά έργα υποδομών που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους αλλά ακόμα δεν υλοποιήθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ηπείρου, έρχεται στο φως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία που έλαβε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς παρότι έχουν κατασκευαστεί εδώ και 2 χρόνια οι 7 από τους 8 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), κανένας από αυτούς δεν έχει τεθεί σε λειτουργία!

Πάλι τα θάβουν

Αντί λοιπόν τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται από τους Δήμους στους κατά τόπους γειτνιάζοντες ΣΜΑ και από εκεί να διοχετεύονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου που λειτουργεί εδώ και χρόνια, τα απορριμματοφόρα των Δήμων πάνε «βόλτα» τα σκουπίδια μέχρι τα Ιωάννινα με πολλαπλά δρομολόγια στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή στη χειρότερη τα αποθέτουν ανεξέλεγκτα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που δεν θα έπρεπε να τα δέχονται, όπως γίνεται για παράδειγμα με τα απορρίμματα της Αρτας που καταλήγουν ακόμα και σήμερα στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Το δε ακόμη πιο παρανοϊκό στην περίπτωση της Αρτας είναι πως ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας έχει λάβει κι αυτός συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια ακριβώς για να μετατραπεί από ΧΥΤ Απορριμμάτων σε ΧΥΤ Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

 

Δεν τηρούν τους όρους

Με απλά λόγια, ούτε οι ΣΜΑ της Περιφέρειας Ηπείρου ούτε ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν τηρούν τους όρους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τους πόρους που έχουν λάβει από τα διαρθρωτικά ταμεία και εν προκειμένω από το Ταμείο Συνοχής.

Ειδικά στην περίπτωση των ΣΜΑ, η κωλυσιεργία των εμπλεκομένων φορέων έχει δημιουργήσει ένα αδιανόητο ντόμινο οικονομικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους πολίτες.

Πρώτον, εδώ και δύο χρόνια οι ΣΜΑ που κατασκευάστηκαν με δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα σαπίζουν και απαξιώνονται χωρίς να έχουν λειτουργήσει ούτε μία μέρα.

Δεύτερον, όσο δεν λειτουργούν οι ΣΜΑ, κινδυνεύει η χώρα μας με απόσυρση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους κι άρα με περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τρίτον, εφόσον οι ΣΜΑ δεν λειτουργούν, τα σκουπίδια διανύουν με απορριμματοφόρα εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φθάσουν στη ΜΕΑ Ηπείρου, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερα κόστη για τον Δήμο και κατά συνέπεια υψηλότερα δημοτικά τέλη.

 

Πληρώνουν… καπέλο

Τέταρτον, από τη στιγμή που κάποιοι Δήμοι δεν μεταφέρουν τα οικιακά απόβλητα προς επεξεργασία, αλλά τα προωθούν παράνομα ως μη επεξεργασμένα απορρίμματα προς υγειονομική ταφή στο ΧΥΤ Βλαχέρνας – πέρα από τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η πρακτική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πέραν της ουσιαστικής μείωσης της διάρκειας ζωής του ΧΥΤ – δημιουργούν αυξημένα κόστη διαχείρισης συνολικά για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού πλέον του αυξημένου κόστους διαχείρισης που χρεώνονται οι πολίτες της Περιφέρειας, πληρώνουν επιπροσθέτως και το θεσμοθετημένο τέλος ταφής (25 ευρώ ανά τόνο) για ποσότητες που θα έπρεπε να είχαν εκτραπεί.

Για ακόμη μια φορά η αβελτηρία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και οι μικροπολιτικές προτεραιότητες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνουν τη χώρα μας υπόλογη έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι έλληνες πολίτες στερούνται σύγχρονων υπηρεσιών, της προστασίας της υγείας τους και της ποιότητας ζωής τους για έργα που έχουν πληρωθεί και κατασκευαστεί και από τους φόρους τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Το σενάριο της τρίτης κάλπης και το νέο διακύβευμα των εκλογών

Τα στελέχη εντός του Μαξίμου το λένε καθαρά: το διακύβευμα της κάλπης μετατοπίζεται πιο εμφατικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους,...

Φιλικό με Λιθουανία και ευκαιρία για δοκιμές από Πογέτ

Η Εθνική Ελλάδος μετά τη νίκη επί του Γιβραλτάρ με 3-0 στο Φάρο, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, εκεί όπου...

Ακίνητα: Τα παλιά γραφεία που γίνονται Airbnb και οι 3 ταχύτητες [γραφήματα]

«Χαοτικές» είναι οι διαφορές στην εγχώρια αγορά γραφειακών χώρων, με τη μεσοπρόθεσμη τάση στα ενοίκια να εμφανίζει χαρακτηριστικά σταθερότητας. Από...

Αμερικανικό drone: Το ψέμα των ΗΠΑ για την κατάρριψη στη Μαύρη Θάλασσα – Ο κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Στα πρωτοσέλιδα των ημερών κυριάρχησε η νέα παγκόσμια τραπεζική κρίση και δικαίως, γράφει σε άρθρο του στο Daily Reckoning...

Τραμπ: «Οι αστυνομικοί σκοτώνουν περισσότερους λευκούς απ’ ότι μαύρους»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες Τρίτη τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας του και φάνηκε να υποβαθμίζει...

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης του Αφγανιστάν

Ο μουλάς Αμπτντούλ Γκάνι Μπαραντάρ δεν ήταν μεταξύ των Ταλιμπάν που κατέλαβαν αστραπιαία όλη τη χώρα και το προεδρικό...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς