Οικονομία Δεν «βλέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022 οι...

Δεν «βλέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022 οι μισοί CEOs παγκοσμίως

-

Σχέδια για τη «νέα πραγματικότητα» μετά την πανδημία καταρτίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) των εταιρειών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ωστόσο η έλλειψη πρόσβασης του εργατικού δυναμικού τους στο εμβόλιο για τον κοροναϊό τους υποχρεώνει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα 2021 CEO Outlook Pulse Survey, της KPGM, μόλις το ένα τρίτο (31%) αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) αναμένουν ότι θα επανέλθουν το 2022. Είναι επίσης σημαντικό ότι 24% των CEOs αναφέρει ότι η επιχείρησή τους άλλαξε σε μόνιμη βάση.

Πώς επηρεάζει η διανομή των εμβολίων

Η παγκόσμια έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εφέτος, με τη συμμετοχή 500 CEOs, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με την ανταπόκρισή τους στην πανδημία και τις προβλέψεις τους σε ορίζοντα τριετίας.

Αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τις προβλέψεις των CEO, ανάμεσά τους κυριαρχεί ο ρυθμός της διανομής των εμβολίων. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) CEOs των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ανησυχούν ότι δεν θα έχουν όλοι οι υπάλληλοί τους πρόσβαση στο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις δραστηριότητές τους ή σε ορισμένες αγορές.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) των εταιρειών θα αναμένουν τον επιτυχημένο εμβολιασμό σε βασικές αγορές, πριν ζητήσουν από το προσωπικό τους να επιστρέψει στο γραφείο. Επιδεικνύοντας σύνεση, τα τρία τέταρτα (76%) των εταιρειών θα αναμένουν από τις κυβερνήσεις σε βασικές αγορές να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ μόλις 5% θα πράξουν με βάση τις ενέργειες των ανταγωνιστών τους ή παρόμοιων επιχειρήσεων. Μια σημαντική πλειοψηφία (90%) των CEOs σκοπεύει να ζητήσει από τους υπαλλήλους να αναφέρουν πότε έχουν εμβολιαστεί, κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πάρουν μέτρα για την προστασία του εργατικού τους δυναμικού. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) των παγκόσμιων στελεχών ανησυχούν για την παραπληροφόρηση γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων για της νόσου COVID-19 και πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει τους εργαζομένους ώστε να επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Τι γίνεται με τα μέτρα στους χώρους εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έδειξαν μια μετρημένη προσέγγιση σε βασικά ζητήματα, όπως η μείωση του χώρου των γραφείων τους και η εξ αποστάσεως εργασία. Για παράδειγμα, σε ποσοστό μόλις 17% αναφέρουν ότι θα μειώσουν το φυσικό αποτύπωμα της εταιρείας τους.

Αντιθέτως, το 69% των CEOs που ρωτήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να μειώσουν το χώρο των γραφείων τους σε διάστημα 3 ετών, κάτι που δείχνει ότι είτε πραγματοποιήθηκαν ήδη περικοπές στους χώρους των γραφείων είτε, όπως βλέπουν την πανδημία να συνεχίζεται, οι στρατηγικές μεταβλήθηκαν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι σε ποσοστό μόλις 30% θα ζητήσουν από την πλειοψηφία των υπαλλήλων τους να εργάζονται εξ αποστάσεως 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Οι εταιρείες μετασχηματίζουν οριστικά βασικά χαρακτηριστικά του εργασιακού χώρου και της παροχής υπηρεσιών, με 61% να δηλώνουν ότι θα αναπτύξουν περαιτέρω τα ψηφιακά εργαλεία συνεργασίας και επικοινωνίας που διαθέτουν. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) σχεδιάζουν να υλοποιήσουν προγράμματα αφοσίωσης των πελατών και ερωτηματολόγια κυρίως μέσω εικονικών πλατφορμών, όπως chat bots, τηλέφωνο, web και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό το φως της αυξημένης ευαισθητοποίησης σε σχέση με το στρες των εργαζομένων και των κοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο 50% των εταιρειών θα αυξήσουν τους ανθρώπινους πόρους τους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ευημερίας των εργαζομένων και της ψυχικής υγείας και στο 14% θα εξετάσουν κοινόχρηστους χώρους γραφείων ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους στο χώρο της εργασίας τους.

Κίνδυνοι

Κατά τη διάρκεια του lockdown, η απομακρυσμένη εργασία έγινε ο κανόνας, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων στις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιοι CEOs χαρακτήρισαν την κυβερνοασφάλεια ως το μεγαλύτερο ζήτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες τους σε ορίζοντα τριετίας. Η κυβερνοασφάλεια κατατάχθηκε υψηλότερα από τις σχετικές ανησυχίες για το κανονιστικό και φορολογικό περιβάλλον και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με το συνέδριο “COP26” να πραγματοποιείται φέτος και τις ΗΠΑ να επανέρχονται στη Συμφωνία του Παρισιού, οι CEOs, σε ποσοστό 49% σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ακόμα πιο αυστηρές πρακτικές σχετικά με τους παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση). Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) των επικεφαλής των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στην παγίωση των κατακτήσεων που έχουν επιτύχει οι εταιρείες τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν όλοι οι CEOs (96%) επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την εστίασή τους στην κοινωνική συνιστώσα των προγραμμάτων τους για τους παράγοντες ESG.

Συμπεράσματα

Η έρευνα συμπεραίνει ότι μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο ο κοροναϊός προκάλεσε αυτήν την απότομη αβεβαιότητα και την αλλαγή, οι CEOs έχουν βρει τα πατήματά τους όσων αφορά στη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Αν και λίγοι επικεφαλής αναμένουν μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, κατανοούν πλήρως τις απαιτήσεις για της «αποκατάσταση της κανονικότητας» στον τρόπο εργασίας. Έχουν επίσης ένα σαφές όραμα για τις ενέργειες που απαιτούνται για να εδραιώσουν ξανά την ανταγωνιστικότητά τους σε μια αγορά που άλλαξε για πάντα, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των επιταχυνόμενων ψηφιακών και ESG δραστηριοτήτων τους κατά τη χρονιά που πέρασε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Φωτιές – Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας μεταβαίνει ο Τσίπρας

Στη βόρεια Εύβοια όπου εξακολουθεί να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα, μεταβαίνει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει...

Στο MEGA ο αγώνας Λουντογκόρετς – Ολυμπιακός την Τρίτη 10 Αυγούστου

Το MEGA με τον Ολυμπιακό στο δρόμο για τα αστέρια του UEFA Champions League. Την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 20:50...

Κι ο στρατός στη μάχη με τις φωτιές – Με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

Η περαιτέρω ενεργή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο στρατός θα συνδράμει στην...

Γενί Σαφάκ – «Στην Ελλάδα είναι έγκλημα να δηλώνεις Τούρκος»

Νέο προκλητικό δημοσίευμα, από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης,  την οποία...

Γιατί το γιορτινό τραπέζι βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Μπορεί το εορταστικό ρεβεγιόν με τους πολλούς καλεσμένους για φέτος τουλάχιστον να αναβλήθηκε, ωστόσο το μενού που παρουσιάστηκε σε...

Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ: Ένα Superclasico που έμεινε στο Χ

Πάντα αυτό το ντέρμπι τραβάει τα βλέμματα όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Το Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ είναι ένα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς