Ελλάδα Χρ. Βρεττάκος: Έχει ευθύνες και ο κ. Πλακιωτάκης για...

Χρ. Βρεττάκος: Έχει ευθύνες και ο κ. Πλακιωτάκης για το περιβαλλοντικό έγκλημα της Oil One

-

Για την νέα αποκάλυψη του in.gr, σύμφωνα με την οποία, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ του αιτήματος της Oil One στη Δραπετσώνα να διοχετεύει επεξεργασμένα απόβλητα στη θάλασσα, μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη οι κ.κ. Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του in.gr που ανέδειξε το θέμα, και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.

«Επανερχόμαστε σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία αλλά και στην αμέλεια της πολιτείας να σταματήσει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Το in.gr, που έχει πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις για την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, προχώρησε χθες σε ένα ακόμα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ», ανέφερε ο Βασίλης Κανέλλης.

«Στις 28 Ιουλίου η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής αποφάσισε επί της ουσίας να επιτρέψει στην Oil One συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, να ρίχνει σε έκτακτες περιστάσεις επεξεργασμένα υγρά απόβλητα προς τη θαλάσσια περιοχή της λιμενικής ζώνης. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της περιοχής για τη ρύπανση του αέρα ακόμα και με καρκινογόνες ουσίες όπως το βενζόλιο, λαμβάνεται μία απόφαση που θα επιτρέπει στην Oil One να ρίχνει απόβλητα και στη θάλασσα. Αυτό έγινε με τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και με θετική εισήγηση των Λιμενικών Αρχών, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Ναυτιλίας», συνέχισε αποκαλύπτοντας τα όσα προέκυψαν από το ρεπορτάζ του in.gr.

«Από τα τέλη Μαΐου το υπουργείο Ναυτιλίας γνώριζε ότι αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι, και έκανε θετική εισήγηση για την Oil One του κ. Μελισσανίδη, δημιουργώντας μία ακόμα επιβάρυνση στο περιβάλλον, αυτή τη φορά για τη θαλάσσια ζώνη, η οποία ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας. Όφειλε το υπουργείο Ναυτιλίας να προστατεύσει τη θαλάσσια ζώνη και όχι να δώσει θετική εισήγηση για να αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κανέλλης, το in.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας, θέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Το in.gr απευθύνθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Πλακιωτάκη συγκεκριμένες ερωτήσεις, στις οποίες δε λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση, πέραν μιας γενικόλογης αναφοράς ότι δεν έχει ευθύνη το υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν απαντούν στα ερωτήματα του in.gr που είναι και ερωτήματα των κατοίκων. Κινδυνεύει η υγεία τους και το υπουργείο Ναυτιλίας κωφεύει, και εισηγείται θετικά στο να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ζωή των κατοίκων».

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή και ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Το πρόβλημα παραμένει. Με αυτές ειδικά τις θερμοκρασίες, οι άνθρωποι βιώνουν μια κατάσταση που είναι απαράδεκτη. Είναι αν μη τι άλλο πρόκληση. Ενώ περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του δήμου – έχουμε καταθέσει τροπολογία που ζητά τη μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων -, βλέπουμε αντί για απάντηση μία ακόμη διευκόλυνση προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση που θα δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι τα λύματά της τα πέρναγε στο βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας και μετά αυτά έπεφταν στη θάλασσα, για κάποιο λόγο γινόταν αυτό, σημαίνει ότι θα έπρεπε να περάσουν από συγκεκριμένη επεξεργασία για να πέσουν στη θάλασσα. Τώρα το ότι της δίνεται η δυνατότητα να το κάνει υποτίθεται σε έκτακτες περιπτώσεις, σημαίνει ότι θα το κάνει όποτε έχει περισσότερο δουλειά, και θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα», τόνισε ο κ. Βρεττάκος.

«Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει και αυτός ευθύνη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αυτό που έχει κατ’ εξοχήν την ευθύνη. Το υπουργείο Ναυτιλίας όταν γίνονται παρεμβάσεις στην λιμενική ζώνη είναι υποχρεωμένο να είναι εκεί. Προφανώς και δεν εγκρίνει ή όχι περιβαλλοντικούς όρους, αλλά γνωμοδοτεί. Το ότι γνωμοδοτεί θετικά είναι ένα θέμα σοβαρό, τεράστιο. Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις από πλευράς δήμου και κατοίκων, ο κ. Βρεττάκος σημείωσε ότι «Και στη συγκεκριμένη απόφαση, θα κάνουμε όπως έχουμε τη δυνατότητα ένσταση, δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Έχουμε ξανακάνει. Η πόλη θα συνεχίσει με όλους τους τρόπους να φωνάζει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει με αυτή την κατάσταση μέσα στα σπίτια μας. Υπάρχει πρωτοβουλία του δήμου που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι θα τη στηρίξουν στη Βουλή. Η πρωτοβουλία αυτή λέει ότι η επιχείρηση αυτή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να μετεγκατασταθεί από τον οικιστικό ιστό. Πρέπει να πάρει μια απόφαση η κυβέρνηση με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, όταν έρθει η ώρα. Θα συνεχίζει να στηρίζει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή θα ακούσει τους ανθρώπους; Το επόμενο διάστημα οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διεκδικούν το αυτονόητο. Να ζουν στην πόλη τους».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε αυτό που ζούμε, κάτι “βρωμάει” και δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό έγκλημα. Βλέπουμε καθυστερήσεις, κρύβουν “κάτω από το χαλάκι” την υπόθεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και βλέπουμε ένα ακόμα υπουργείο, το υπουργείο Ναυτιλίας και τον κ. Πλακιωτάκη, να κρύβονται, και να μην απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τότε πράγματι κάτι “βρωμάει”. Θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους χιλιάδες κατοίκους του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Πειραιά ευρύτερα», τόνισε κλείνοντας από την πλευρά του ο Βασίλης Κανέλλης.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία στο Αιγαίο – Το μοντέλο ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο υποδεικνύει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει η Αθήνα αναμένοντας μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την Άγκυρα το επόμενο διάστημα μετά και...

Μάγδα Φύσσα – Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή

«Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν». Με αυτές...

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μόνη λύση το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο...

Γυναικοκτονία στη Ρόδο – Η ανατριχιαστική μήνυση της πρώην συζύγου του 40χρονου

Η γυναικοκτονία της Ντόρας έχει βυθίσει στο πένθος την τοπική κοινωνία της Ρόδου αλλά και όλη τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή που έγινε...

Ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. εμπ. Ανδρών

Ιστορική αξία είχε ο τελικός των 400 μ. εμπ. στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αφού ο φοβερός Κάρστεν Γουόρχολμ για...

Ανησυχία στο Λίβεπουλ για έξαρση του κοροναϊού

Στα σπίτι τους κλήθηκαν να επιστρέψουν,λόγω φόβων για αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού, οι οπαδοί της Λίβερπουλ, που συγκεντρώθηκαν για δεύτερη...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς