Κόσμος Brexit: Πιθανή η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Βρετανίας

Brexit: Πιθανή η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Βρετανίας

-

«Σημαντικά χάσματα» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ παραμένουν σε σημαντικές περιοχές των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Brexit, αναφέρει ο επικεφαλής της βρετανικής πλευράς των διαπραγματεύσεων, Ντέιβιντ Φροστ. Την ίδια στιγμή, επιμένει στην πεποίθησή του ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της πλευράς της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, όταν μίλησε μετά το τέλος του πέμπτου γύρου των επίσημων συνομιλιών, δεν εμφανίστηκε εξίσου αισιόδοξος. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν δείχνει «τα ίδια επίπεδα προσπάθειας» με την ΕΕ στον αγώνα της εύρεσης λύσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Φροστ προειδοποίησε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών, δεδομένης της απόκλισης που επιβιώνει σχετικά με τους όρους για το εμπόριο και την αλιεία.

Παραμένει εφικτή η συμφωνία

Ο Φροστ πρόσθεσε: «Παρά τις δυσκολίες, στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τον Ιούλιο, άποψή μου είναι ότι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Σεπτέμβριο παραμένει εφικτή, και ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις προς αυτό το στόχο».

«Αντιστοίχως, ανυπομονούμε να υποδεχτούμε και πάλι την ευρωπαϊκή αποστολή στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, όπως είναι προγραμματισμένο στο πλαίσιο ανεπίσημων συνομιλιών, αλλά και στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά στις 17 Αυγούστου».

Το ζήτημα των κόκκινων γραμμών

Σε συνέντευξη τύπου, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι πολλές από τις αλληλεπιδράσεις τους αφορούσαν τις «κόκκινες γραμμές» του Τζόνσον για το Brexit. Μεταξύ αυτών, ο μηδενικός ρόλος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η ελευθερία της Βρετανίας να ορίζει νομοθεσία στο μέλλον και η συμφωνία για την αλιεία.

Όπως τόνισε: «Έχουμε προσπαθήσει να καταλάβουμε πώς αυτές οι τρεις κόκκινες γραμμές μπορούν να συμβαδίσουν με τη δέσμευσή μας για μια ενιαία νέα συνεργασία, όπως αποφασίστηκε στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τζόνσον στις 17 Οκτωβρίου της περσινής χρονιάς».

Σημείωσε ότι η ΕΕ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», προσθέτοντας: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η Βρετανία δεν έχει δείξει τα ίδια επίπεδα προσπάθειας και ετοιμότητας για την εξεύρεση λύσεων που θα σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και συμφέροντα της ΕΕ».

Οι ελπίδες για την επίτευξη σημαντικής προόδου σε αυτό το γύρο ήταν ισχνές, παρά την άποψη της Downing Street στην αρχή της χρονιάς ότι η συμφωνία θα είναι απαραίτητη μέχρι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Φροστ δήλωσε:

«Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει ακούσει τη Βρετανία για κάποια από τα σημαντικότερα ζητήματα για εμάς, και κυρίως στο ρόλο του δικαστηρίου. Καλωσορίζουμε αυτή την πραγματιστική προσέγγιση.

Παρομοίως, κι εμείς έχουμε ακούσει τις ανησυχίες της ΕΕ για το περίπλοκο ύφος των συμφωνιών και είμαστε έτοιμοι να συλλάβουμε πιο απλές δομές, με τον όρο ότι θα βρεθούν ικανοποιητικοί όροι για το συμβιβασμό των διαφορών μας και την διακυβέρνηση.

Επιπλέον, είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, ενώ σε ορισμένες από τις τομεακές συμφωνίες, ιδίως σε αυτές που αφορούν τις μεταφορές, κοινωνική πρόνοια και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον, εξακολουθούμε να αποκτάμε βαθύτερη κατανόηση των περιορισμών της άλλης πλευράς σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον επιφυλακτικό τόνο του, ο Φροστ ήταν σαφώς πιο αισιόδοξος σε σχέση με τον Μάιο, όταν είχε κατηγορήσει τις Βρυξέλλες ότι αντιμετωπίζουν τη Βρετανία ως «ανάξιο» εταίρο, προσφέροντας μια εμπορική συμφωνία χαμηλού επιπέδου.

Σε επιστολή του στον Μπαρνιέ, ο Φροστ τόνισε ότι οι προτάσεις της ΕΕ για το ζήτημα της κρατικής υποστήριξης ήταν «σκανδαλώδεις» και «δε θα μπορούσαν να βρουν σύμφωνη καμία δημοκρατική χώρα».

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πετράλωνα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον βιασμό της 50χρονης καθαρίστριας

Πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη στα Κάτω Πετράλωνα αυτήν την ώρα, στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, με αφορμή την καταγγελία βιασμού...

«Βόμβα» Νικολούλη για τον πιθανό συνεργό του πιλότου

Βόμβες για την παρουσία συνεργού στο έγκλημα των Γλυκών Νερών έριξε η Αγγελική Νικολούλη. Η γνωστή δημοσιογράφος, με μεγάλη εμπειρία...

Σε ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού ο συζυγοκτόνος

Το πρώτο του βράδυ στις φυλακές του Κορυδαλλού θα περάσει σήμερα ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος με σύμφωνη γνώμη...

Πού θα κλείσουν σχολεία λόγω καύσωνα

Κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας του καύσωνα, που θα κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του από...

ΗΠΑ: Πώς πείθουν τους σκεπτικιστές να εμβολιαστούν – Με… μπίρες και 100 δολάρια

Μια μπίρα, ένα γλυκό, εκπτώσεις ή χρήματα. Στις ΗΠΑ, οι πρωτοβουλίες πολλαπλασιάζονται για να πειστούν οι αναποφάσιστοι να εμβολιαστούν...

ΟΠΕΚΑ: Πότε αρχίζει η αναδιανομή αδιάθετων δελτίων για τουρισμό και εκδρομές

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου, στα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς