Οικονομία Αντικειμενικές αξίες: Απειλή για επιδόματα, φοροαπαλλαγές και τεκμήρια

Αντικειμενικές αξίες: Απειλή για επιδόματα, φοροαπαλλαγές και τεκμήρια

-

Ανατροπές στον χάρτη των επιδομάτων, των φοροαπαλλαγών, των φόρων και των τεκμηρίων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με την αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές,χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν επειδή η καταβολή τους συνδέεται με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, πολλοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ή τη μεταβίβαση της περιουσίας τους στα παιδιά τους ενώ ο εφιάλτης του τεκμηρίου διαβίωσης επιστρέφει για χιλιάδες φορολογουμένους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.

Το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει το ντόμινο επιβαρύνσεων που προκαλεί το άλμα των αντικειμενικών αξιών προχωρά στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε λοιπούς – πλέον του ΕΝΦΙΑ – φόρους, σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα και να καταθέσει προτάσεις όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Παράλληλα θα λειτουργεί και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα εργασίας θα αναλάβει να εντοπίσει τις παρενέργειες που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε μια σειρά από επιδόματα, φοροαπαλλαγές και φόρους όπως:

 

1 Αφορολόγητο πρώτης κατοικίας: Το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά  και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά. Με την αύξηση των αντικειμενικών θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις πρώτης κατοικίας των οποίων οι φορολογητέες αξίες θα υπερβούν τα παραπάνω όρια και εάν δεν αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο μεταβίβασης.

 

2Αφορολόγητο δωρεών – γονικών παροχών: Μεγαλύτερη επιβάρυνση θα προκύψει για τους φορολογουμένους που θα δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονική παροχή και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν θα υπερβεί, μετά την αύξησή της, το όριο των 150.000 ευρώ, για το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής.

 

3Επιδόματα, κοινωνικό τιμολόγιο: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κρύβει παγίδες για χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης καθώς και για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Για τη χορήγηση των επιδομάτων και ενισχύσεων λαμβάνεται υπόψη η  φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει στο σύνολοότης το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

 

4Τεκμήριο κατοικίας: Το άλμα των αντικειμενικών αξιών κάνει πιο «τσουχτερό» το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται  πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τ.μ. το τεκμήριο αυξάνεται κατά 40% ενώ σε όσες περιοχές οι τιμές ζώνης ξεπέρασαν τις  5.000 ευρώ ανά τ.μ. το τεκμήριο αυξάνεται κατά 21,43%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Την Παρασκευή η Σύνοδος των εννέα του Νότου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει απόψε δείπνο στο σπίτι του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ...

Ο κόσμος του μπάσκετ αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Ιβκοβιτς

Σοκ σε όλο τον πλανήτη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ντούσαν Ιβκοβιτς, με τον «δάσκαλο» του παγκοσμίου μπάσκετ...

«Ασφυξία» στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός ότι και να κάνουν τα νοικοκυριά. Το εκρηκτικό μείγμα καθηλωμένων μισθών από την μία και...

Σωτήρης Τσιόδρας – Επιστρέφει στην ενημέρωση για τον κοροναϊό;

H ιδέα να βγει και πάλι μπροστά από τις κάμερες ο Σωτήρης Τσιόδρας στις ενημερώσεις για τον κοροναϊό, φαίνεται...

Σαρηγιάννης: Κανονικό «άνοιγμα» από το τέλος Μαΐου

Για το ολικό lockdown που τίθενται σε ισχύ στην Αττική από αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, μίλησε...

Μαρκέλλα: Όλα δείχνουν απαγωγή – Στο μικροσκόπιο των αρχών μία γυναίκα και ένας ηλικιωμένος

Μία μέρα μετά τον εντοπισμό της 10χρονης Μαρκέλλας, νέα κομμάτια προστίθενται στο παζλ της υπόθεσης – θρίλερ που συγκλόνισε...

Πρέπει να διαβάσετε

Την Παρασκευή η Σύνοδος των εννέα του Νότου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει απόψε δείπνο στο...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς