Ελλάδα Ακίνητα : Αλλάζει χέρια το κέντρο της Αθήνας -...

Ακίνητα : Αλλάζει χέρια το κέντρο της Αθήνας – Επενδυτικό μπαράζ σε εμβληματικά κτίρια και ξεονοδοχεία

-

Του Γιώργου Μανέττα

Τεκτονικές αλλαγές στην εικόνα και τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας φέρνει το επενδυτικό μπαράζ στην τουριστική αγορά της Αθήνας. Εγχώρια και ξένα κεφάλαια συνεχίζουν απτόητα να υλοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή εμβληματικών κτιρίων και γραφειακών χώρων σε πολυτελείς μονάδες φιλοξενίας σε κομβικά σημεία, ποντάροντας στις τεράστιες δυνατότητες της πόλης ως city break προορισμού οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μετά το τέλος της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν τα «ΝΕΑ», αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα «σκαριά» περισσότερα από δεκαπέντε ξενοδοχεία στους βασικούς άξονες, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να υποδεχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα τους πρώτους επισκέπτες τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κεφάλαια που πρόκειται να επενδυθούν έχουν ισραηλινή προέλευση, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία Κινέζων αλλά κα εγχώριων επενδυτικών παικτών του real estsate.

Ενδεικτικά, η κοινοπραξία των Dimand και Prodea Investments με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετατρέπουν το Σαρόγλειο Μέγαρο στην οδό Σταδίου 65 σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy (όμιλος Marriott). Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο στην Ομόνοια επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021 ενώ θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων. Στη ριζική ανανέωση του πρώην ξενοδοχείου Esperia στην οδό Σταδίου 22 προχωρά η Fattal Hotels, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδα 5 αστέρων με την επωνυμία NYX Athens. Η εταιρεία, ισραηλινών συμφερόντων, θα δαπανήσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ενώ η έναρξη τοποθετείται από τη νέα χρονιά.

Εντός του 2021 εκτιμάται πως θα ολοκληρώσει η Intrakat, τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου 45 δωματίων, με την ονομασία «Xenodocheio Milos» σε 3ώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα. Η Intrakat μίσθωσε το ακίνητο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017, ενώ το κόστος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 7 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την έναρξη λειτουργίας του ιστορικού ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία ξενοδοχείων Brown Hotels. Η συγκεκριμένη έχει επενδύσει επίσης στα ξενοδοχεία Brown Acropol και  DAVE Red Athens στην περιοχή της Ομόνοιας.

Μέσα στο 2021 αναμένονται τα εγκαίνια του νέου boutique ξενοδοχείου «82 Evripidou Hotel» στο κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 63 δωματίων από τις ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες Ficus Investments και Brown Hotels. Πρόκειται για την ανακατασκευή δύο 5ώροφων εφαπτόμενων κτιρίων (με τη Στοά Μανουσάκη) στην οδό Ευριπίδου 82.

Νέο 4άστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας ετοιμάζει εταιρεία κινεζικών συμφερόντων. Πρόκειται για το Omega Hotel, που θα λειτουργήσει σε παλιό κτίριο γραφείων, στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος. Το τουριστικό κατάλυμα θα διαθέτει 50 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, rooftop bar με θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, lobby bar το οποίο θα εξυπηρετεί τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου της Ζήνωνος κ.ά.

Πολυτελείς σουίτες (35) με θέα την Ακρόπολη σχεδιάζει στην οδό Συγγρού η Cassalta. Η εταιρεία ανήκει σε ισραηλινά κεφάλαια και φέρεται να διαθέτει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της, αυτοτελή κτίρια κατάλληλα για Luxury suites στη Δεληγεώργη 7 στην Ομόνοια (1.200 τ.μ.) και στην Αγησιλάου 23-25 στον Κεραμεικό (2.500 τ.μ.).

Οι προοπτικές

Η επενδυτική ορμή που αναπτύσσεται αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την κτηματαγορά της ευρύτερης περιοχής, η οποία ύστερα από μια μακρά περίοδο μερικής απαξίωσης αποκτά νέα πνοή και προοπτική.

Προβλέπουν μάλιστα μια γενικευμένη αύξηση των αξιών στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες για μεγάλο διάστημα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – είχαν υποστεί κατακόρυφη πτώση. Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών λόγω των σημαντικών κινήσεων που γίνονται από διάφορα funds αλλά και της επικείμενης αξιοποίησης πολλών κτιρίων που θα μείνουν «ορφανά», στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου μεταφοράς εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χαλκίδα: «Είχαν καταλάβει ότι είμαι ξύπνια αλλά…» – Ανατριχιαστική η κατάθεση της 12χρονης

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η καταγγελία της 12χρονης στη Χαλκίδα, ότι η μητέρα της και ο σύντροφός της προχωρούσαν επανειλημμένα...

Νίκος Ανδρουλάκης: Η απιστία είναι διαφθορά κ. Καραμανλή, που έχετε το θράσος να το παίζετε και θύμα

«Η απιστία είναι διαφθορά κ. Καραμανλή», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση της πρότασης...

Τσικίνιο: «Η ισοπαλία δεν μας αρκεί»

«Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και η ισοπαλία δεν είναι αρκετή. Στόχος μας είναι η κατάκτηση...

Βιώσιμος τουριστικός προορισμός η Ρόδος

Την ανάδειξη της Ρόδου στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό διεθνώς προβλέπει η στρατηγική συμμαχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με...

Πόσο ασχολήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις ελληνικές εκλογές

Αν και τα ελληνικά ΜΜΕ, τόσο τα ηλεκτρονικά και έντυπα όσο και τα τηλεοπτικά, κατακλύστηκαν από τις εξελίξεις στην...

Έχει ξεφύγει ο Λουτσέσκου: Έριξε σφαλιάρα σε παίκτη της Λαμίας

Μετά το επεισόδιο με τον τέταρτο διαιτητή του ημιτελικού με τη Λαμία, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έγινε και πάλι αρνητικός...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς