Ο Τόμας Φρίντμαν, ένας γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος, επισημαίνει ότι η πρόσφατη στρατιωτική δράση του Ισραήλ εντάσσεται σε μια ευρύτερη μάχη που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο συμμαχίες: τη «συμμαχία της συμπερίληψης» και τη «συμμαχία της αντίστασης». Η πρώτη περιλαμβάνει χώρες που πιστεύουν ότι οι σημαντικές προκλήσεις του κόσμου μπορούν να αντιμετωπιστούν με οικονομική σύγκλιση και συνεργασία υπό την αμερικανική καθοδήγηση. Αντίθετα, η δεύτερη περιλαμβάνει καθεστώτα όπως της Ρωσίας και του Ιράν, που χρησιμοποιούν αντιαμερικανισμό για να δικαιολογήσουν τη στρατιωτικοποίηση κοινωνιών και τη διατήρηση της εξουσίας τους. Αποδεικνύεται έτσι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ σχετίζονται με την επιθυμία να εμποδιστεί η διεύρυνση αυτής της «συμμαχίας της συμπερίληψης».

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν φαίνεται να επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών. Παραθέτει μια ομιλία του Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου δεν εμφανίστηκαν τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο Νετανιάχου φαίνεται να ονειρεύεται μια «συμμαχία της συμπερίληψης» χωρίς τους Παλαιστίνιους, κάτι που είναι ουτοπικό.

Ο Φρίντμαν υπογραμμίζει ότι μετά από στρατιωτικά χτυπήματα όπως εκείνο κατά της Χεζμπολάχ, η πραγματική πρόκληση για τον Νετανιάχου είναι η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου οι ακροδεξιοί εταίροι της κυβέρνησής του μπορούν να απειλήσουν τις εξελίξεις. Η πρόσφατη επίθεση κατά του Νασράλα φέρει τον κωδικό «Νέα Τάξη», αλλά δεν υπάρχει ούτε ένδειξη για απτό πολιτικό αποτέλεσμα.

Ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι μπορεί να αναγνωριστεί ως ο ηγέτης που έφερε την ειρήνη στο Ισραήλ εξοντώνοντας τους εχθρούς του, όμως, σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου Μπάιντεν, αυτή η προσέγγιση είναι λαθεμένη. Η λύση στο Μεσανατολικό χρειάζεται πολιτική διάσταση, ή διαφορετικά, δεν θα υπάρξει καμία λύση. Στην παραπάνω περίπτωση, ο Νετανιάχου θα έχει συμβάλει και αυτός στην αβεβαιότητα που επικρατεί.

Πηγή: tanea.gr