Οικονομία Αύξηση μισθών, μειώσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους

Αύξηση μισθών, μειώσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους

-

Στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης 4ετίας έχει πέσει πλέον το βάρος του κυβερνητικού στρατηγείου.

Ο φακός βρίσκεται στην οικονομική ατζέντα που θα ξεδιπλώνεται έως το 2027 και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες,αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το μότο της επόμενης τετραετίας είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, με παράλληλες εφαρμογές μέτρων προς τη μείωση των μισθολογικών και φορολογικών βαρών των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων.

Η λίστα, εξάλλου, των ανακοινωθέντων μέτρων για το 2023 αρχίζει ήδη να ενεργοποιείται σταδιακά, και όσο μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, θα αποκαλύπτονται και οι τελευταίες έκτακτες προεκλογικές παρεμβάσεις. Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, θα πάρει το μετεκλογικό πακέτο, το οποίο θα έχει πεδίο εφαρμογής από το δεύτερο μισό του 2013 και έτος λήξης το 2027.

 

Νέες παρεμβάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις λίστες των μέτρων της Νέας Δημοκρατίας θα ενταχθούν – πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί – και νέες, έκτακτες παρεμβάσεις, με εφαρμογή έως την άνοιξη και θα επεκτείνονται στη συνέχεια έως το τέλος του 2023. Σε αυτό το πρώτο μέροςτου 2013, δηλαδή μέχρι τις κάλπες, η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενεργοποιήσει, αναλόγως με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τις έκτακτες ενισχύσεις, κυρίως προς ευάλωτους, όπως τοέκτακτο δώρο Πάσχα ύψους 200-300 ευρώ. Στα σχέδια είναι, επίσης, να ενεργοποιηθεί ένα μπόνους προς τους ενστόλους, με αιχμή τις αποφάσεις για την αύξηση κατώτατου μισθού. Οι ανακοινώσεις και για τις δύο αυτές παρεμβάσεις αναμένονται τον Μάρτιοκαι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση του κατώτατου θα διαμορφωθεί υψηλότερα των 750 ευρώ, ξεπερνώντας τον βασικό μισθό του Δημοσίου σε ετήσια βάση. Λόγω των 14 μισθών, ο μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 875 ευρώ από 831 ευρώ σήμερα.

 

Φοροελαφρύνσεις.

Το δεύτερο μέρος αφορά το υπό επεξεργασία πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης (σε περιορισμένη κλίμακα), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στα πλάνα είναι και το «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών σε δήμους με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.Στο οικονομικό πρόγραμμα εξετάζεται η πλήρηςκατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.Μεταξύ των σεναρίων είναιη σταδιακή μείωση για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να μπει η έκπληξη και η πλήρης κατάργηση να γίνει από το 2024.

 

Μισθοί.

Στον σχεδιασμό βρίσκεται και η ενίσχυση των εισοδημάτων, με την αρχήνα γίνεται από το 2024, με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τη νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη στοχευμένη μόνιμη μείωση σε έμμεσων φόρων, την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους (συνολικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ), τις νέες αυξήσεις συντάξεων και την επανεξέταση της κλίμακας  φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις καιενοίκια. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι μισθοί στο Δημόσιο έχουν αυξηθεί κατά 280 εκατ. ευρώ, κατά 80 εκατ. ευρώ στους γιατρούς και κατά 100 εκατ. ευρώ στους ενστόλους, ενώ έρχεται το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα που θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, η συνολική ενίσχυση υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ.

 

Κουμπαράς.

Οι ανακοινώσεις του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία και η κάθε εξαγγελία θα συνοδεύεται και από τον λεγόμενο λογαριασμό. Οι επενδύσεις, τα αυξημένα έσοδα, το μικρότερο έλλειμμα και οι μειώσεις των ενεργειακών τιμών μπορούν να δώσουν ένα μπόνους στην ελληνική οικονομία.Οι επενδύσεις πρόκειται να τονώσουν την οικονομία δίνοντας στο ΑΕΠ του 2023 πάνω από 1 δισ. Καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει να διατεθούν12 δισ. ευρώ. Στον κρατικό προϋπολογισμό, επίσης, έχουν μείνει «κάβα» περίπου 600-700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό των 1 δισ. ευρώπου σχεδιάστηκε για νέες στηρίξεις κατά της ακρίβειας. Αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν κάτω από τα 100 ευρώ για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τότε το κέρδος έως το τέλος του 2023 ενδέχεται να ανέλθει στα 2,5 δισ. Τέλος, το έλλειμμα φαίνεται πως θα κλείσει πιο κάτω από το 1,2% – 1,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας, δηλαδή από τα έσοδα και το καλύτερο έλλειμμα αναμένονται έξτρα 300-400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Καραμανλής αντί να πιέσει τους αναδόχους, τους αποζημίωνε με εκατομμύρια»

«Ο Καραμανλής αντί να πιέσει τους αναδόχους για τα έργα ασφαλείας, τους αποζημίωνε με εκατομμύρια για τις πιέσεις του...

Εθνική Ελλάδας: Αποκαλυπτήρια για τη νέα εμφάνιση

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο η Εθνική Ελλάδας σε συνεργασία με τη Nike, παρουσίασε τη νέα πρώτη της εμφάνιση, που...

Credti Suisse: «Σχεδόν μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών»

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική», ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος,  Γιάννης...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι συστήνει Βρετανός ιστορικός στην κυβέρνηση Σούνακ για τα Ελγίνεια

To think tank, Policy Exchange έκανε μία έρευνα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με την οποία, το...

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να βάλει πλάτη στη Συρία

Η Τουρκία ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας και συζήτησε τα αμοιβαία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν στη βόρεια...

Οι επόμενες κινήσεις της τέως βασιλικής οικογένειας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Παύλος Γλύξμπουργκ και τα υπόλοιπα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας καθώς οι ετοιμασίες για το...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς