Οικονομία Αύξηση 3,1% το 2024 και νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Αύξηση 3,1% το 2024 και νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς

-

Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«3,1% θα είναι οι αυξήσεις γιατί είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός από πέρυσι», σημείωσε ο Χατζηδάκης, θυμίζοντας ότι το ύψος της αύξησης στις συντάξεις προκύπτει σε συνάρτηση με το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Παράλληλα σε περίπου 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα δοθεί επίδομα από 100 έως 200 ευρώ, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για τους υπόλοιπους, που δικαιούνται τις αυξήσεις του 2024, τα νέα αυξημένα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στις 27 και 29 Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2024.

Για το 2024 υπολογίζεται ότι θα λάβουν περισσότεροι συνταξιούχοι πραγματική αύξηση, καθώς μεγάλο μέρος μηδένισε ή μείωσε σημαντικά την προσωπική διαφορά από την αύξηση του 7,7% το 2023.

Εφάπαξ ενίσχυση

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

  • Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ
  • Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι την 31η/12/2023.

Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,

Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ. Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.

Αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά την οποία και θα μηδενίσουν το 2024 θα έχουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016), ενώ άλλοι 750.000 με 800.000 συνταξιούχοι, από την ίδια κατηγορία, δεν θα καταφέρουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά και θα πάρουν το επίδομα των 200, 150 και 100 ευρώ. αφορολόγητη.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αναμέτρηση προσωπικοτήτων

Η χθεσινή μονομαχία Παρτιζάν και Παναθηναϊκού έφερε αντιμέτωπους δύο προπονητής που «γράφουν ιστορία» στο μπάσκετ. Γιατί δίνουν τον τόνο...

Η ενεργειακή επανάσταση άρχισε. Ωρα να επικρατήσει

Ενα πράγμα που έμαθα τα τελευταία 12 χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι ότι η τραπεζική δεν...

Πράσινο φως σε Ταμείο υπέρ των φτωχότερων

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε χθες, με τους αντιπροσώπους των περίπου 200 χωρών να εγκρίνουν...

Κίσινγκερ

Κύριε Διευθυντά,Είστε συνδρομητής; ΣυνδεθείτεΉ εγγραφείτε Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα...

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Εύχομαι στον Θρύλο μας να κατακτά νίκες, τίτλους και κορυφές»

Τις ευχές του για το 2023 έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού στο μήνυμά του για τη...

Έπιασε ξανά δουλειά η τουρκική μονταζιέρα – «Η Αθήνα δίνει τα νησιά στις ΗΠΑ»

Μετά τις προκλήσεις, η Άγκυρα βάζει μπρος την μονταζιέρα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρεται σε ελληνικά νησιά που δίνονται...

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμέτρηση προσωπικοτήτων

Η χθεσινή μονομαχία Παρτιζάν και Παναθηναϊκού έφερε αντιμέτωπους δύο...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς