Ελλάδα 25η Μαρτίου : Εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση για τα...

25η Μαρτίου : Εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης

-

25η Μαρτίου 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ο Εθνικός μας Ύμνος ερμηνευμένος από την επιβλητική φωνή της σοπράνο Αναστασίας Ζαννή, ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Οπως σε όλο τον κόσμο ταξίδεψε, η εικόνα της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και οι εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Εκδηλώσεις που μπορεί να έγιναν χωρίς την παρουσία πολιτών λόγω της πανδημίας, δεν στερήθηκαν όμως της λαμπρότητας που αρμόζει στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ελλάδα τίμησε την έναρξη των αγώνων για ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό που οδήγησε στη μετέπειτα ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, τίμησε τους ήρωες που της χάρισαν την Ελευθερία, και έστειλε μήνυμα ότι παραμένει αγέρωχη.

«Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Συγκλονιστικό ήταν και το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς», που διαβεβαίωσε : «Κάνουμε τη γαλανόλευκη ασπίδα. Κρατάμε γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές».

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την επιβλητική έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και κορυφώθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Η Αθήνα έβαλε τα καλά της, με τις ελληνικές σημαίες να έχουν στολίσει όλη την περιοχή γύρω από το Σύνταγμα.

Βολές από το Λυκαβηττό

Η στρατιωτική παρέλαση ήταν εντυπωσιακή και μεγαλειώδης, εκπέμποντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Οι  εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 06:21,  με 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα.

Επιβλητική η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη

Στις 8:00 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προεδρική φρουρά και η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων πήρε από νωρίς θέση στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με το όλο σκηνικό να είναι επιβλητικό.

Ο Εθνικός μας Ύμνος από την διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ακούστηκε σε όλο τον κόσμο και η γαλανόλευκη που κυμάτιζε στον Ιερό Βράχο προκάλεσε δέος.

Δοξολογία στη Μητρόπολη

Στις 08:30, πραγματοποιήθηκε  η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Για την εορτή του Ευαγγελισμού και τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αναμένεται να αναγνωσθεί σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς.

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Στις 09:20 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Πρώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ακολούθησαν οι ξένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.Ακολουθώντας το τελετουργικό η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστησαν επίσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.


Με την ολοκλήρωση της τελετής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου έλαβαν τις θέσεις τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Άγνωστοι νεκροί του Έθνους ακούστε»

Συγκλονιστικό ήταν και το στιγμιότυπο με τον βηματισμό των Ευζώνων, κατά την αποχώρησή τους από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στην απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού.

Οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους.

Μεγαλειώδης παρέλαση – Ταξίδι στον χρόνο

Κατά την έναρξη της παρέλασης στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.

«Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Οι συμμετέχοντες έφιπποι φορούσαν παραδοσιακές στολές, ενώ αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας «έσκιζαν» τον αττικό ουρανό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Τα γυρίζει» ο Μπαλάσκας – «Ζητώ συγγνώμη» αλλά… δεν είπα αυτό που μου καταλογίζεται

Συγγνώμη ζήτησε ο Σταύρος Μπαλάσκας για τις …οδηγίες προς τους γυναικοκτόνους πως να πέφτουν στα μαλακά σε ότι αφορά...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλυτώσετε φόρους – Πότε πληρώνονται συντάξεις Ιουλίου & αναδρομικά

Προσοχή σε συγκεκριμένους κωδικούς πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να αποφύγουν...

Κολωνός: Στον εισαγγελέα τρεις ανήλικες για τα μαχαιρώματα

Η υπόθεση στον Κολωνό αφορά συνολικά εφτά ανήλικα κορίτσια που συνεπλάκησαν το βράδυ του Σαββάτου. Δύο από αυτά μαχαιρώθηκαν...

Ο ξεχωριστός κύριος «Κανένας» για πρωθυπουργός της χώρας

Την πρώτη φορά έγινε γνωστός από μια ραψωδία: κατάφερε να τυφλώσει τον Κύκλωπα και να σώσει ένα καράβι πολεμιστές,...

Ολυμπιακός vs European Super League : Τι έχουν κάνει οι ερυθρόλευκοι απέναντι στους 12 ισχυρούς

Η European Super League μας… αποχαιρέτισε πριν καλά – καλά τη γνωρίσουμε. Οι φίλαθλοι είναι αυτοί που πήραν την...

Οι τελικοί Κυπέλλου Αγγλίας και Πορτογαλίας στο MEGA

Το Σάββατο 1 Αυγούστου στις 19:30 θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά από το MEGA ο Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Αρσεναλ-Τσέλσι...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς